Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

 

25.11. on Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi

Seuraavasta linkistä löydät Mary A. Kassianin monipuolisen artikkelin aiheesta englanniksi. You Too – A Call to End Violence Against Women

Kun Sandra tulee kirkkoon

Artikkelin alussa Kassian kertoo ”Sandrasta”. Seurakunta, johon Sandra tulee, on väkivallan suhteen valveutunut. Asia otetaan tosissaan. – Itselläni kokemusta toisenlaisestakin kohtaamisesta, sellaisesta, joka tukee väkivallan mekanismeja.

Yksi tällainen tukemisen tapa on vaikeneminen. Vaikka asia tulisikin julki, siihen ei kyetä puuttumaan tai siihen ei osata puuttua.

Kun ihanteesta tuleekin vaarallista

Meidän kristittyjen sinänsä oikeasta ja tavoittelemisen arvoisesta ihanteesta – avioliitosta ”kunnes kuolema teidät erottaa” – tulee irvikuva tilanteessa, jossa väkivallan tai sen uhkan alla elävä puoliso elää kuoleman vaarassa. Usein näin on, vaikka väkivalta olisi uhkailua tai muuta sanallista tai henkistä painostusta. Aina on vaara, että väkivalta muuttuu fyysiseksi. – On muistettava, että myös henkinen väkivalta on väkivaltaa.

Hyvää tarkoittavat uskovat voivat rukoilla liiton eheytymistä. – Jälleen hieno ja tavoiteltava asia – MUTTA eheytymisen on lähdettävä liikkeelle siitä, että todellista muutosta tapahtuu väkivaltaa toiseen kohdistaneessa eikä vain niin, että toinen antaa jatkuvasti anteeksi ja väkivalta jatkuu jatkumistaan.

On muistettava, että väkivalta on meillä Suomessa (ja useissa muissakin maissa) rikos – ja jos perheessä on lapsia – myös lastensuojeluasia. – Tuskin me muutenkaan seurakunnissa (jos elämme niin kuin opetamme), suosimme tai suojelemme rikollisia?!

Miksi Sandra ei lähde?

Sandran seurakunta oli tilanteen tasalla. Sandraa ymmärrettiin ja Sandraa kuunneltiin. Sandralle laadittiin pakosuunnitelma, jos tilanne käy ahtaaksi, ja Sandralle oltiin järjestämässä asuntoa. Sandran tarvitsi vain soittaa, jos olisi hätä.

Sandralla ei ollut voimaa pyristellä suhteesta.

Tämä hämmästyttää ihmisiä ympärillä: MIKSI tämä ihminen pysyy tuollaisessa hullunmyllyssä?

Asia on monimutkainen – tai sellaisena me saatamme asian nähdä erityisesti, jos olemme keskellä tapahtumien vyöryä.

On huomattava, että väkivallantekijä on varsin usein taitava manipulaattori ja taustalla pilkistää joko hyvin selkeä narsismi tai ainakin voimakkaita narsismiin viittaavia piirteitä.

Olen kirjoittanut aiheesta useita artikkeleista, kuten Kun korjaus ei kannata. Siinä ihmettelen

  • Kuinka ihmeessä joku (useimmiten nainen) roikkuu ihmissuhteessa, joka vie hänet kestokykynsä äärirajoille.
  • Miten ihmeessä joku (useimmiten nainen) suostuu kontrolloitavaksi ja mahdollisesti lyötäväksi, alistettavaksi – näissä hengellisissä piireissä liian usein uskon varjolla – ja joskus myös fyysisen uhan alle.
  • Jopa niin, että hän näkee tuon tahon ”pelastajana”, ainoana turvana – ja itsensä sen arvoisena (joko niin että palvoo ja kunnioittaa tai ei uskalla odottaa parempaa).

Uskoon liittyvä ihantee  – ja paineen – lisäksi löydän muitakin syitä, kuten:

  • Ensivaikutelma voi pettää pahasti. Joskus tausta on se, että alistetuksi joutuneen aiemmat kokemukset peilaavat alistajan sankariksi. Kyseessä on virhesignaali, jossa kontrollointi tulkitaan turvallisuudeksi.
  • Manipulaattorilla on aina terävä pelisilmä. Hän näkee, mistä narusta kannattaa vetää. Hän voi esimerkiksi saada sinut/minut lupaamaan jotain ”Jumalan edessä”. Näin emme enää näe mahdollisuutta peräytyä. Manipulaattori voi houkutella jotenkin moraalisten rajojen yli. Tässä vielä voidaan käyttää hengellisiä verukkeita ”apuna” – ja kun rajan yli on menty, ei nähdä enää perääntymisen mahdollisuutta.
  • Kipeän haavan syndrooma näyttäytyy usein niin, että kipeää asiaa suojellaan kuin kipeää haavaa kuunaan. Koskea ei saa, kun sattuu. – Joskus taustalla on niinkin inhimillinen asia kuin, että väärässä olemisen myöntäminen on niin turkasen vaikeaa. (Kirjoituksessani Kun Kuikka häpesi kerron hämmentävästä kohtaamisestani toimittajan kanssa, kohtaamisesta, jossa jouduin kasvokkain menneisyyden kanssa. )

Onnellinen jatko-osa

Ihmisiä Sandran seurakunnassa pelottaa. Onko puhelu Sandralta vai puhelu, jossa kerrotaan, että Sandralle on käynyt huonosti. – Puhelu tuli. Siitä saivat kaikki osapuolet olla kiitollisia, että Sandralla oli vain muutama haava. Sandra pääsi lapsineen turvaan. Fyysiset haavat paranivat pian. Henkisten haavojen kanssa meni kauemmin.

Oikea diagnoosi

Aiemmassa kirjoituksessani toin esille karuja tilastoja. Kun väkivalta tulee kirkkoon

Mary A. Kassian haastaa artikkelissaan usein vastaan tulevaan väitteen, jonka mukaan väkivalta linkittyy patriarkaaliseen uskonnollisuuteen ja mies on automaattisesti ongelma.

Feministiset teoreetikot väittivät, että naisten asema paranee, kun yhteiskunta purkaa miehiset valtarakenteet, tasoittaa sukupuolten välisiä eroja, hylkää juutalais-kristillisen oppirakenteen pohjana avioliitolle ja moraalille sekä asettaa naiset yhtä vastuullisiksi.

Kassian kirjoittaa painokkaasti:

Mies ei ole ongelma. Synti on ongelma

 

Kassian tarjoaa väkivaltaongelmaan ratkaisuksi evankeliumia: ainutta, todellista ja toimivaa tapaa korjata asia. Vain evankeliumi, sen vastaanottaminen voi korjata syntiin taipuvaisen sydämen.

Miestä ja naista tarvitaan

#MinäMyös sijasta Kassian haluaa haastaa sekä miehiä että naisia tekemään työtä väkivallan ehkäisemiseksi:

Veljet, me tarvitsemme teitä. Me tarvitsemme teitä olemaan niinä miehiä, joita Jumala tarkoitti teidät olemaan. Me tarvitsemme teitä suojelemaan ja puolustamaan naisia ja lapsia. Me tarvitsemme teitä olemaan hyviä isiä, johtajia, paimenia. Älkää ihmeessä pysykö hiljaa, liikkumattomina tai passiivisuuden suojassa. Miehet, ylös! Taistelkaa pahuutta vastaan – käytännössä ja silloinkin, kun se ei ole suosittua. “Puolustakaa orpoja ja onnettomia,
huolehtikaa köyhistä ja kurjista.
Pelastakaa heikot ja vähäväkiset,
vapauttakaa heidät sortajien käsistä. Ps. 82: 3,4

 

Sisaret, älkää vastatko nykyiseen, korostettuun huomioon, joka kohdistuu naisten epäsuotuisaan asemaan niin, että teistä tulee katkeria ja te osoitatte sormella miehiä ja teistä tulee uhreja. Älkää hypätkö siihen junaan, joka hokee ihmisviisaudesta kumpuavia ideoita. Antakaa Jumalan Sanan ja terveen opin ankkuroida sydämenne. Rakastakaa veljiänne. Kunnioittakaa heitä. Vahvistakaa heitä. Rohkaiskaa heitä jumalisuuteen. Auttakaa väkivaltaa kokevia sisarianne. ” — vapautat syyttömät kahleista,
irrotat ikeen hihnat
ja vapautat sorretut,
että murskaat kaikki ikeet –” Jes. 58: 6

Kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi laittaa miehet valokeilaan. Samalla meidän täytyy muistaa, että jokainen meistä tarvitsee Vapahtajaa. Meidän pitää tuoda pimeyden teot valoon ja puhua väkivaltaa vastaan. Samalla meidän kannattaa muistaa, että mitä syntiin tulee, me kaikki joudumme kirjoittamaan hashtag #MinäMyös.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: