Oletko (tai onko elämäsi) solmussa? – Sinulla on ainakin yksi Ystävä

Jokainen tietää, mitä tapahtuu, jos peittää ruosteen pakkelilla. Auton helmapelti on vähän aikaa hyvännäköinen – kunnes ruoste pompsauttaa pakkelin pois ja kohdassa on kahta kauheampi ruostekukkanen.

Myöskään elämämme ruosteiden kanssa peittäminen ei auta.

Psykologisesti ajateltuna meiltä menee hulvattoman paljon energiaa kulissien ylläpitämiseen.

Jeesuksen rakkaus meitä kohtaan näkyy siinä, että Hän kutsuu meitä näkemään elämämme todellisuuden: sen mikä sattuu ja koskee, sen minkä mieluusti peittäisimme ja mitä pakenisimme.

Hän haluaa, että tuomme kipukohtamme Hänelle.

Vaikeaa vahvaksi oppineelle. Mitähän nuokin ajattelevat, jos näkevät minun itkevän..? Mitähän he ajattelevat, jos tietävät, mitä elämääni nyt kuuluu?

Entä sitten – vaikka hylkäisivätkin..? Mitä ihmettä voitamme, jos he rakastavat kulissejamme – eivät meitä itseämme, meitä itsenämme?

Hylkääjiä ja hyllyttäjiä osuu kohdallemme. Silloin on hyvä tietää, että on Yksi, joka ei hylkää eikä hyllytä meitä sen takia, että avaamme elämämme Hänelle – ihan kaikkineen. Päin vastoin. Hän tulee sinä samaisena hetkenä meidän luoksemme ja ”aterioi” kanssamme. – kuten useimmille Raamatussa tutussa kertomuksessa lyhyen lännästä Sakkauksesta.

Sakkeus ei ollut mikään suosittu henkilö. Häntä pidettiin petturina. Petturi hän olikin – ainakin siinä mielessä, että osa rahoista, jotka hän ihmisiltä sai, sujahti häneen omiin taskuin – ja sitten osa meni sinne minne kuuluikin. Maanpetturinakin häntä pidettiin, koska hän työskenteli vieraalle valtiolle, valloittajalle.

Jeesuksesta puhuttiin noina aikoina paljon. Radikaali hyväksyntä, jota Jeesus osoitti syrjäytyneille ja/tai ihmisten sysimille sai Sakkeuksen katsomaan Jeesusta välimatkan päästä – mutta sellaisen matkan päästä, että hän varmasti näki Jeesuksen, nimittäin puusta.

(Voimme vain kuvitella Sakkeusta kipuamassa puuhun tamineissa, jotka eivät ole kiipeämiseen tarkoitetut. Varmaan hän ei enää ollut mikään pikkupojanketterä, vaan aikuinen mies, jonka viimeisistä puuhunkiipeämisvuosista oli rutosti aikaa… Ei ollut tavanomaista, että valtiolle varoja keräävä henkilö kipusi puuhun…)

Jeesuksen  reaktio Sakkeukseen puussa yllätti varmasti Sakkeuksen itsensä, mutta erityisesti Sakkeusta ympäröivät ja häntä usein tuomitsevat ihmiset:

Miten Jeesus tuommoisen kanssa kaveraa?

Ateriointi on kautta aikojen kuvannut läheisyyttä ja ystävyyttä/sukulaisuutta. Jeesus suostuu läheiseen ystävyyteen/sukulaisuuteen kanssamme ja alkaa tehdä kanssamme korjaavia toimia asiaintilan korjaamiseksi. 😀 Luepa vaikka evankeliumeja tuota taustaa silmälläpitäen. Jeesus on epäonnistuneiden, elämänsä solmuun saaneiden ystävä.

Niin, ja voi käydä niinkin, että joku toinenkin voi avautua, kun sinä/minä uskallat/uskallamme.

 

No Comments

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: