English speaking readers, you may jump direct to the article Are You Seeking the Glory of God or the Glory of Man, which I am reflecting in this article at hand.

Artikkelissaan Are You Seeking the Glory of God or the Glory of Man Sarah Walton pohtii aihepiiriä, joka on puhutellut viimeisimmät viikot myös minua: Kenen kunniaa etsin (etsit, etsimme)?

Artikkelissaan Walton toteaa:

Miten monet tässä maailmassa uskovat jossain määrin, että Jumala on ja että hänellä jopa on jonkin sortn arvovaltaa. Siitä huolimatta heidän rakkautensa ihmiskunniaan ja ihmispelkonsa on sokaissut heidät sillä tavoin, että he ovat hukanneet sen, keitä he todellisuudessa ovat. — Hän voi puhua ikään kuin tuntisi Jumalan – ja kuitenkin hänen elämäänsä leimaa ylpeys, itsekkäät tavoitteet, kateus ja typeryys.

 

Waltonin listaamat ihmiskunniavetoisuuden tunnusmerkit saavat äärimmäisen ilmentymänsä narsistin elämässä ja käytöksessä. Narsistille MINÄ on kaiken yläpuolella. Siihen on – vaikka suu sanoisikin jotain muuta – vaikea mahduttaa ketään muuta, edes Jumalaa. – Narsistin elämässä asetelma kääntyy päälaelleen: Narsisti yrittää saada kaiken ympärillään kumartamaan ja palvelemaan häntä itseään ja hänen tarkoitusperiään.

Ihmiskunniavetoisuudelle tyypillistä on ajatella ja katsella asioita lyhytnäköisesti, tässä ja nyt; Jumalan perspektiivi on paljon pidempi: kokonainen ikuisuus.

Meillä – jotka kristityiksi itseämme kutsumme – on näytön paikka:

Kun lopetamme oman kunniamme takia tappelemisen ja yhdistymme kirkastamaan Kristusta, meistä tulee todistus jakaantuneelle maailmalle, joka tappelee toinen toistaan vastaan katoavan kunnian takia. Mikä siunaus onkaan olla osa Jumalan kansaa, joka ennemmin rakentaa toinen toistaan Kristuksen kunnian takia kuin tavoittelee loputonta ja tyhjää omaa kunniaansa. – Sarah Walton

Waltonin tunnusmerkkilistan pohjalta muutama kysymys pohdinnan pohjaksi:

  1. Onko ilosi siinä, että Kristuksen nimi tulee korotetuksi – vaikka itse jäisit sivurooliin?
  2. Haluatko tehdä hyvää ja iloiten palvella Kristusta, vaikka se ei olisikaan täynnä glamouria – tai et saavuttaisi arvostusta.
  3. Käytätkö mielihyvin Jumalan sinulle antamia lahjoja – välittämättä siitä, miten paljon ansaitset tai miten menestynyt olet – ja toisaalta oletko valmis päästämään näistä lahjoista irti, jos Jumala niin haluaa?
  4. Mikä mitoittaa menestyksesi: välitön palaute (arvostus, tykkäykset, jaot, ystävät…) vai onko katseesi pidemmällä: hedelmässä ja siinä, mitä Jumala ajattelee tekemisistäsi?
  5. Mitä tapahtuu, kun joku muu on edennyt pidemmälle kuin sinä: koetko itsesi uhatuksi vai opitko kiitollisena häneltä ymmärtäen, että olemme eri vaiheessa uskon matkaa?

 

About the Author

Pauliina Kuikka ()

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: