786. Tuotteistamaton Jumala

Luin kuluneella viikolla Jari Parantaisen kirjaa Tuotteistaminen. Lyhyesti, omin sanoin: tuotteistaminen on prosessi, jonka aikana ideasta tehdään monistettava ja myytävä. Kirjan kirjoittajan mukaan idea on tuotteistettu silloin, kun sen myymiseen ja tuottamiseen ei välttämättä tarvita enää idean isää/äitiä/kehittäjää. Idea, sen myyminen ja tuottaminen on niin perusteellisesti kuvattu, että (periaatteessa) kuka tahansa (jolla on riittävä tieto ja taito) voi sen tuottaa ja myydä. Helppoa kuin heinänteko, kun sen niksit taitaa.

Kristinuskon laita on yhdellä tapaa juuri näin. Jeesus antoi omilleen tehtävän viedä evankeliumia eteenpäin. Lähtökäsky tehtävänantoineen oli selkeä. Käsky koski jokaista. – Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksioikoinen.

Kuluneella viikolla palasin useaan otteeseen myös Tommy Tenneyn kirjaan Tahdon Sinua, Jumala. Tenneyn yksi perusviesteistä on, että Jumalaa ei voi ”tuotteistaa”. Jumala, Hänen työnsä ja ajatuksensa, eivät yksinkertaisesti mahdu yrityksiimme tyhjentävästi ymmärtää ja kuvata Häntä ja Hänen tekojaan.

Jumalan tekojen äärellä psalminkirjoittaja toteaa:

Kuinka ylivertaisia ovat sinun suunnitelmasi, Jumala,
kuinka valtava onkaan niiden määrä!
Jos yritän niitä laskea,
niitä on enemmän kuin on hiekanjyviä.
Minä lopetan,
mutta tiedän: sinä olet kanssani. (s. 139: 17,18)

Jeesuksen sanat ihmettelevälle Nikodemokselle:

Tuuli puhaltaa, missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita. (Joh. 3: 7b)

Jumalaan ja Hänen tekoihinsa liittyy arvoituksellisuutta ja suuruutta, joiden edessä hyvä tapa – perusteellisen ymmärtämisen sijasta – on luottaa, palvoa – ja suostua Hänen tekoihinsa.

Toisin kuin palvelun tai tuotteen tuotteistamisessa uskon ääressä me tarvitsemme ”idean isää”: me tarvitsemme Jumalaa koko täyteydessään. Kysymys ei ole nikseistä tai (pelkästään) opiskellusta taidosta, vaan ennen muuta yhteydestä Häneen, joka on meidät kutsunut ja lähettänyt.

Se mikä jäi jäljelle Psalmin 139 kirjoittajalle, on kaikkein tärkein:

Sinä olet kanssani

Ilman Häntä emme saa mitään aikaan. (Joh. 15:5b)

(aihe jatkuu seuraavassa kirjoituksessa)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s