Yksi syy hengellisen elämän juuttuneisuuteen ja takapakkeihin voi pohjata pettymykseen/pettymyksiin.

Jokin on mennyt mielestämme pieleen ja olemme asiaintilaan perin pettyneitä.

Pettymys tunteena on luonnollinen. Siinä ei mitään väärää.

Ongelma pettymyksen kohdalla tulee vastaan, jos pettymys lamauttaa: tekee mieli laittaa hanskat tiskiin.

Tällainen olotila lienee Johanneksen kuvauksesta päätellen ollut Pietarilla Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen. Pietari ei pettymyksensä keskellä saanut palasia paikoilleen.

Jeesus oli luvannut tehdä Pietarista ihmisten kalastajan. Sitä, miten Pietari oli tuota kalastajan ammatin muunnosta odottanut tapahtuvaksi, emme tiedä. Sen tiedämme, että Pietari sai Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeisenä aikana tarpeekseen ja kääntää kelkkansa (tai veneensä) kalastuksen puoleen.

Pietari eittämättä oli opetuslasten johtohahmo. Niin muut seurasivat häntä – kalaan.

Jos Pietari oli turhautunut ennen kalastusurakkaansa, oli hän turhautunut kalastusreissun jälkeen. Tulos kun oli puhdas nolla: ei sintin sinttiä.

Johanneksen kuvauksesta huomaamme, kuinka hienovaraisesti Jeesus käsittelee Pietarin pettymystä.

Ensin kalaa kalastuksessa epäonnistuneelle. Sen jälkeen Jeesus kohtaa Pietarin syvemmän pettymyksen: pettymyksen omaan itseen.

Minulle Johanneksen kuvaus puhuu syvää kieltä siitä, kuinka ihmisen odotukset voivat suunnata huomion väärille raiteille. Odotamme Jumalan lupauksien täyttyvän meidän tavallamme. Voimme ihmisinä Pietarin tavoin uhota omavoimaisesti, harrastaa miekkalähetystä/puolustusta, tietää, kuinka asioiden tulisi olla. Ongelma on nimenomaan tuossa meidän tavassamme, uhossamme ja yrityksessämme. Omassa itsessä helposti kompastuu.

Jeesuksen ja Pietarin kohtaaminen kosketti Pietaria. Pyhän Hengen vuodatus helluntaina sytytti kalastajan Jumalan tuleen.

Omakohtaisesti uskon, että riisumisessa ennen pukemista tai tyhjentämisessä ennen täyttämistä on syvä viisaus. Pitäisimme toista ihmistä hölmönä, jos hän pukisi vanhojen, kuluneiden vaatekertojen päälle uuden tai täyttäisi täynnä olevaa lasia.

Categories: Eheytyminen/Healing

About the Author

Pauliina Kuikka ()

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: