Poiminta Puhetta Pyhästä -kirjasta:

On eri asia, puhutko Jumalasta vai Jumalalle, saarnaatko vai rukoiletko. Pyhä asettuu niissä eri asentoon. Pyhästä puhut aina ihmisten rajoituksin, mutta Jumalan valtuuksin. Siksi puhu rohkeasti, mutta varoen.

Jumala on hyvin sitoutunut omiinsa. Jaakob kuvaa asian rajusti, että kiivauteen asti hän kaipaa sitä henkeä, jonka on meihin asettanut asumaan. (Jaak. 4: 5)

Kiivaus, kateus, mustasukkaisuus Jumalasta puhuttaessa ovat alttiitä väärinkäsityksille, koska ihmisten käsissä nämä asiat aiheuttavan tuhoa. Jumalan ja lihan tekojen välillä on suuri ero.

Jumala kiivaudessaan tai intohimoisuudessaan (käytetty sana pohjaa heprean sanaan, joka tarkoittaa ´palavaa, omistautunutta, intohimoista, hekuvaa´) on oikeudenmukainen ja perinjuurin hyvä, perinpohjaisesti omiensa parasta tarkoittava.

Meidän ihmisten on sen sijaan varottava pitämästä suuttumusta tai muita samansuuntaisia vahvoja tunteita ”pyhänä vihana”. Ihmisen vihan hedelmä ei useimmiten ole oikeudenmukaisuus(Jaak. 1: 20), vaan vihan ja koston kierre.

Jumalan sitoutuminen omaansa on kiihkeää kaipausta kohdata Hänen omansa sisin. Jaakob käyttää tästä kielikuvaa hengestä, jonka Jumala on meihin asettanut. Kiihkeässä sitoutumisessa, kaipauksessa ja etsimisessä Jumalaa motivoi rakkaus.

About the Author

Pauliina Kuikka ()

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: