Parhaaksemme

Lupasin eilen täsmentää sitä, mitä Jumalan paras meitä varten on.

Ajatuksenkulkuni liittyy kirjoitukseen, jonka olen kirjoittanut muutama kuukausi sitten ´Toisenlainen odotusarvo´ http://pauliinakuikka.wordpress.com/2013/02/27/toisenlainen-odotusarvo/ Viittaan kirjoituksessani siihen, että lapsuuden – ja miksei joissain tapauksissa varttuneemmankin iän – kokemuksista vedämme johtopäätöksen, jonka mukaan myrskyt, tragediat ja epäonnistuminen ovat elämäämme ja siihen suostuminen.

Luin tuon artikkelin kirjoittamisen aikoihin naisesta, joka lapsuuden hyväksikäytön jälkeen ajautui hyväksikäyttävään ja väkivaltaiseen ihmissuhteeseen. Tuollainen elämä oli hänen mielestään normaalia.

Kun tällainen myrskyihin, tragedioihin ja epäonnistumisiin ”tottunut” ihminen etsii seurakuntakotia, voi tämä vääränlainen odotusarvo viedä outoihin uskonnollisiin kuvioihin, tiukan auktoriteetin alle ja/tai tavalla tai toisella voimakkaasti elämää hallitsevaan uskonnollisuuteen ja/tai uskonyhteisöön.

Tragedia on siinä, että ihminen hakeutuu sensorttiseen hengellisyyteen, jota sisimmässään tuntuu tarvitsevan. Joskus tuo ”hengellisyys” on tuhoisaa eikä rakentavaa.

Kerroin pari kirjoitusta sitten sivulauseessa joutuneeni keskelle soimaussessiota. Tapahtuman jälkeen ystävä vuosien takaa tivasi tiukasti: ”Vieläkö sinä suostut siihen, että ylitsesi kävellään?”

Voin kuulla jonkun sanovan, että eikös se Jeesus käskenyt kääntämään toinenkin poski. Kyllä vain. Näin Jeesus käski – ja tarkoitti sillä, että emme mosauta takaisin samalla mitalla. Sellainen käytös ei kuulu Hänen seuraajalleen. Sen sijaan Hän ei sanallaan tarkoittanut, että meidän täytyy jäädä lyötäväksi, jos kykenemme lyönnit välttämään. Sellainen oli typerää.

…No, mutta kun (voin kuulla tämmöisenkin väitteen) Jeesus antoi esimerkin:

”Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen,
ei hän suutansa avannut.
Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään,
niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä
edessä,
ei hänkään suutansa avannut.” (Jes 53: 7)

Huomaatko, että Jeesus teki tuon Isän tahdosta sovittaakseen ja lunastaakseen meidät? – Kysymys ei ole esimerkistä, jonka mukaan meidän olisi suostuttava väistämättä revittäväksi ja riistettäväksi, ellei kysymys ole tilanteesta, jota emme kerta kaikkiaan pysty väistämään (esimerkiksi tilanteessa, jossa meitä vainotaan uskomme tähden eikä meillä ole mahdollisuutta väistää tilannetta ja/tai kutsumuksemme/tehtävämme/todistuksemme pitää meidän paikoillaan.) – Näiden kahden tilanteen erottamisessa tarvitsemme Herraltamme viisautta.

Sen sijaan, jos voimme valita esimerkiksi ihmissuhteen ja/tai uskonyhteisön, meidän tulee tajuta se, että molemmat on tarkoitettu rakentamaan kaikkia osapuolia ei esimerkiksi alistamaan tai hyväksikäyttämään jota kuta.

Kuten kirjoituksessani Toisenlainen odotusarvo kirjoitin:

Jumala haluaa myös tälla alueella luoda meidät uusiksi. Hän haluaa vakuuttaa hyvää tahtoaan ja hyviä ajatuksiaan meitä kohtaan. Myös sitä, että Hän on tukemme, turvamme ja Puolustajamme silloin, kun elämä mättää, tragediat uhkaavat vyöryä ylitsemme ja jokin asia/ihminen/olosuhde uhkaa jyrätä ylitsemme.

Kun tämän tajuamme, alamme paitsi ratkaisuissamme myös rukouksissamme turvata hyvään odotusarvoon emmekä suostu alistumaan pahuudelle, vääryydelle tai hyväksikäytölle, vaan edellytämme elämässämme ja rukouksissamme muutosta!

Kaikelta pahuudelta, vääryydeltä, hyväksikäytöltä emme voi suojautua. Olemme maailmassa – ja tässä maailmassa meidän tehtävämme on olla suolana ja valona. Toisenlainen odotusarvo merkitsee sitä, että emme alitajuisesti etsi hankaluuksia elämäämme vaan toimimme niinkuin Herramme haluaa meidän toimivan – Hänen johdatuksessaan.

1 Comment

  • Jumalan odotusarvo – Tuon Taivaallista 19 syys 2017 at 6:36 pm Reply

    […] Olen pitkän ajan pyristellyt pois hyväksikäytön kierteestä, elämänkokemuksiani vasten normaalina pitämästäni elämästä. Tästä voit lukea lisää artikkelista Parhaaksemme. […]

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: