Hyviä uutisia – Sapettavia uutisia

Eilen oikein hätkähdin, kun oli kaupan lehtihyllyssä lööppi:

Kesän kunniaksi vain hyviä uutisia!

Sisimpäni riemuitsi.

Olen välillä niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin VÄSYNYT uutisiin, joissa revitellään milloin minkäkin vilautusmokilla tai ihmissuhdekiemuroilla (yleensä en edes lue moisia!) ja/tai keskustelussa jauhetaan sitä, miten kurjasti asiat ovat.

Ensinnäkään mitä kummaa rakennun jonkun töppäyksistä (joistain tietysti voin ottaa opikseni… Yleisesti ottaen ajanhukka.)

Faktojen, myös kipeiden faktojen, esille tuominen on terveellistä, jotta näemme, missä on menty pieleen. Tämän olen todennut myös hengellistä kenttää kuohuttavissa skandaaleissa. Jos kenttä ei töpeksisi, ei olisi lehdistöllä, mistä revitellä.

Sen sijaan negatiivisissa piehtarointi tekee itsekin likaiseksi (katsokaa vaikka maassa piehtaroivaa koiraa).

Mieluummin niin, että puheen sijasta alamme toimimaan hyvän ja tervehdyttävän eteen. Mieluummin Hengen antamin asein ja johdattamana kuin lihan käsivarrella, eikö vain?

Tässä Ulla Appelsinin, IS:n päätoimittajan teksti kokonaisuudessaan.

Median tehtävä on kertoa maailmasta sellaisena kuin se on – ja ikävä kyllä, joskus se maailma näyttäytyy pahana.
Sodat, onnettomuudet ja yhteiskunnalliset epäkohdat eivät poistu silmiä sulkemalla. Päinvastoin: vääryyksiä voi harvoin korjata ilman avoimuutta. Siksi huonot uutiset joskus näyttävät dominoivan uutisvirtaa: epäkohdista on tärkeää välittää tietoa, jotta saataisiin muutos.

Mutta maailmassa on myös paljon hyvää – me ihmiset emme vain aina huomaa sitä. Siksi Ilta-Sanomat teki kesäkauden alun kunniaksi erikoislehden, jossa on pelkästään hyviä uutisia. Emme tietenkään aio luopua yrityksestä muuttaa maailmaa ja Suomea paremmaksi, mutta haluamme tänään julkaistun painetun lehden avulla kehottaa kaikkia etsimään elämästään ja ympäristöstään myös valoisia ja myönteisiä asioita. Sillä niitäkin on.

Toimme hyviä uutisia myös näille IS:n verkkosivuille, mutta toki lukija löytää täältä niitä ns. huonojakin uutisia. Se kuuluu verkon luonteeseen. Toisin kuin printtilehti, verkkomaailma tarkoittaa reaaliaikaista uutisointia – sekä hyvien asioiden, mutta myös ikävien asioiden osalta.

Emme me toki sulje printissäkään tänään ikäviltä asioilta silmiä, mutta joskus voi valita erilaisen näkökulman. Kuten silloin, kun kerromme, että maailmassa on yhä köyhyyttä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että sitä on merkittävästi kyetty vähentämään! Kun taistellaan epäkohtia vastaan, on tärkeää antaa myös toivoa.

Hyvien uutisten lehti onkin muistutus meille kaikille siitä, että maailmaa voi katsella toisenlaistenkin lasien läpi. Edes yhtenä päivänä.

***********
Vähän samanlaisissa fiiliksissä olen tätä kirjoittaessani kuin Appelsin. Uutisvirta pitää huolen siitä, että realiteetit eivät pääse unohtumaan. Vaikka joskus tässä hengellisessä kentässä on tullut esille ajatus, että realiteetit pitäisi jotenkin unohtaa. Ainakaan tuomita ei pitäisi.

No, en seuraavassa tuomitse. Kysäisen vain. Etenkin, kun työstän työni puolesta käskyjä materiaaliksi tuleviin opetussessioihin.

Vanhan tutun persoonallisuustyypin narsistin liepeet kun hulmahtivat elämäni kulmalla vastottain. Ettei joku pääse sanomaan, että ei saa diagnosoida narsistiksi ilman pätevyyttä, totean, että kyseinen henkilö on oikean ammattilaisen toimesta diagnosoitu.

Tiedänhän minä, että kyseinen persoonallisuustyyppi ei unohda kärsimäänsä loukkausta koskaan. Oikeastaan kysymys ei ole aina edes loukkauksesta, vaan narsistin sellaiseksi tulkitsemasta.

Narsisti on ulkonaisesta kovuudestaan huolimatta erittäin herkkänahkainen. Jos sellaisen lähipiirissään omistaa saa opetella liikkumaan hiljaa kuin ninja, ettei vain vahingossa loukkaa.

Ihan tavalliset elämän asiat voivat muodostua narsistille loukkaukseksi. Vaikkapa se, että tyttö tai poika (mies tai nainen) antaa rukkaset, vaihtaa työpaikkaa tai seurakuntaa. Narsisti kokee asian erittäin subjektiivisesti, itseensä kohdistuneena loukkauksena. Hänhän sallisi elämän vain itsensä kautta.

Tämä narsistinen hulmahdus sai sappeni kiehumaan, vaikka asia ei suoraan minua koskenut. Se oli vain oivallinen esimerkki siitä, kuinka narsisti toimii.

Tämä narsisti oli saanut nuorikoltaan rukkaset. Tämä nainen oli päättänyt, että narsistimme ei ole hänen tyyppiään. Nainen avioitui vähän ajan kuluttua toisen tapaamansa miehen kanssa.

Narsistimme on tavallaan juurtunut kristilliseen viitekehykseen. Kristillisyys on osa hänen pr:äänsä ja imagoaan. Tiedän hänen yrittäneen perustella avioaikeitaan tuon nuorikkonsa (ehkäpä muidenkin tapaamiensa naisten kanssa – mikä nyt pantterin pilkut kadottaisi) kanssa hengellisyyteen vedoten, Herran tahtona. Nainen ei kokenut samoin ja toi asian ilmi.

Tämä kaikkein omituisin piirre (se, mikä sai sappeni kiehumaan) on se, että tämä armas, rakas narsistimme TOIVOO JA RUKOILEE, ETTÄ TUO NAINEN TULISI HÄNEN LUOKSEEN ts. hän rukoilee, että tuon naisen avioliitto rikkoontuisi (tulisi avioero!!!) ja tuo nainen tulisi tämän miehen luokse.

Sen verran tuon miehen naisseikkailuista tiedän, etteivät ”nuorikot” ole yksin käsin laskettavissa. Haaremiakohan hän yrittää perustaa tuolla ”rukoilullaan” – mene ja tiedä. Ainakin hän näyttää narsistisessa halussaan rikkovan yhtä 10 käskystä, sitä, jossa sanotaan, ettei pidä himoita lähimmäisensä vaimoa – ja osoittaa rakkauttaan tuota rukkaset antanutta nuorikkoaan kohtaan rukoilemalla tälle solmitun avioliiton rikkoontumista. Voi mitä rakkautta!

Tuo pöyristyttävä ja samaan aikaan sapettava pyrkimys on oiva osoitus siitä, miten kieroon narsisti voi näennäisessä hengellisyydessään – ja nk. rakkaudessaankin – kasvaa. Hengellisyys (siihen omaksuttu käskemis-, komentamis-, sodankäyntirukous) on vain yksi tapa päästä päämäärään – ja nk. rakkaus vain yksi omistamisen tapa.

Nyt ymmärrän paremmin sanat, jotka olivat mielessäni vähän aikaa sitten töihin polkiessani:

”Minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.”

Outoa noissa mieleeni tulleissa sanoissa oli se, että sain mieleeni sanat ”man can´t put asunder” Näin asia on ilmaistu joissain englanninkielisissä käännöksissä. Käännettynä sanat voisivat tarkoittaa ´ei mies voi laittaa pirstaleiksi/särkeä´. Noista manipulatiivisista ”rukouksista” huolimatta Jumala on yhdistämänsä puolella.

No Comments

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: