Olen aiemminkin viitannut Kathyyn, joka pukee rukouksen (ehkä joku näkee rukouksessa myös profetiaa) laulun muotoon. Tässä tämänpäiväinen lohdutuksen ja rohkaisun sana ”jollekin”:

Ihmiset ovat yrittäneet
upottaa sinut,
murskata sinut ja
tuomita sinut.
Ainoa, mitä he ovat halunneet,
on syyttää sinua siitä, mitä olet sanonut (tehnyt).

Tule ulos ihmisten oikeudesta
ja tule minun
tuomittavakseni.

Sanoja lukiessani tulivat mieleen Raamatun sanat:

Ja nyt — näin sanoo Herra,
joka sinut loi, Jaakob,
joka sinut muovasi, Israel:
— Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut.
Minä olen sinut nimeltä kutsunut,
sinä olet minun.
Kun kuljet vesien halki, minä olen sinun
kanssasi,
kun virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa,
kun astut tulen lävitse, sinä et pala
eikä liekki sinua polta.
Minä, Herra, olen sinun Jumalasi.
Minä, Israelin Pyhä, olen sinun pelastajasi. (Jes 43: 1-3)

Kysymys on jostain erilaisesta, suuremmasta. Kysymys on Jumalan Sanasta.

Silloinkin, kun sanat eivät riitä kuvaamaan elämän tuskaa tai käsissä olevia elämän kiemuroita. Silloinkin kun sillat ovat palaneet edestä ja takaa – ehkä omin käsinkin poltettuina. Silloinkin, kun ihmiset ja olosuhteet ovat sulkeneet kaikki tiet. Silloinkin, kun omat päätökset ovat johtaneet syvälle suohon ja vaikeuksiin. Silloinkin, kun syyllisyys aiheestakin painaa. Silloinkin, kun tuntuu, että kaikki pimeys ympärillä on irti.

Sillonkin Luoja ja Lunastaja puhuu:

Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut.
Minä olen sinut nimeltä kutsunut,
sinä olet minun.
— minä olen sinun kanssasi,
— virrat eivät tempaa sinua mukaansa,
— sinä et pala eikä liekki sinua polta.
Minä, Herra, olen sinun Jumalasi.
Minä, Israelin Pyhä, olen sinun pelastajasi.

Silloinkin, kun ojennus on aiheen ja Sana kutsuu parannukseen, Sana näyttää myös ”kuinka asiat ovat”:

Peseytykää, puhdistautukaa,
tehkää loppu pahoista töistänne,
ne ovat aina silmissäni.
Lakatkaa tekemästä pahaa.
Opetelkaa tekemään hyvää —
— Tulkaa, selvittäkäämme miten asia on,
sanoo Herra.
— Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset,
ne tulevat valkeiksi kuin lumi.
Vaikka ne ovat purppuranpunaiset,
ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.

Vaikka tilanne olisi kuinka hurja tai kurja tahansa, Jumalan käsissä asiat saavat toisen suunnan. Syyllisyys myös.

Jesajan kautta Jumala kehottaa ottamaan selvää, vakuuttumaan (KR -32 tuo esille myös sävyn oikeudenkäynnistä, jossa näin tehdään), kuinka asiat oikeasti ovat. Ennen uudenaikaista pesulatekniikkaa purppuran/verenpuna ei lähtenyt vaatteista noin vain jälkiä jättämättä. Tätä taustaa Jesajan sanojen on kuulijansa korvissa täytynyt kuulostaa suorastaan yliluonnollisilta: ”Ne tulevat valkeiksi kuin lumi ja puhdas villa”!

About the Author

Pauliina Kuikka ()

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: