Ei ihmeessä kopiointia

Eilen kirjoitin:

”Jeesus korostaa pysymisen merkitystä. Ilman sitä, että pysymme kiinni rungossa, Jeesuksessa ja Hänen Sanassaan, meillä ei voi olla kasvua. Omin päin emme kasva tai tuota hedelmää – ainakaan Herran tahdon mukaan. Meistä tulee hedelmää tuottamaton, kuiva oksa, joka putoaa – tai karsitaan – pois.”

Tässä pysymisessä ei ole kysymys mistään kevyestä jutusta. Pysyminen on elinehto: ”Hengen uuteen olotilaan” emme pääse ilman Kristusta emmekä me pysy siinä ilman Häntä.

Aina silloin kun ”Hengen uuden olotilan” korostus etääntyy Kristuksesta ja Hänen Sanastaan, ollaan vaarassa mennä harhaan.

Tällä alueella on minun kantapääkouluni ollut kaikkein kovin.

Mitä opinkaan kopioinnista

Nk. Toronton siunaus rantautui voimalla Suomeenkin. Siihen liittyi ilmiöitä – ja monien kertoman mukaan vapautumista riippuvuuksista tai taakoista. Jotkut tunsivat Jumalan uudella tavalla rakastavana Isänä tai Jeesuksen läsnäolon. Myös silloisessa uskonyhteisössäni otettiin mallia ”torontolaisuudesta”.

Ehkä vika olikin juuri tuossa – mallin ottamisessa: alettiin tavoittelemaan samoja ilmiöitä,huomio kiintyi ”torontolaisiin ilmiöihin” – eikä aina Kristukseen ja Hänen Sanaansa.

Markkinasilmää tämäkin

Oma lukunsa ovat ne ihmiset, jotka ovat nähneet torontolaisuudessa (tai muussa liikehdinnässä) aallon, joka nostaa heidät ja heidän palvelutyönsä ylös. Siinä, että yritämme tavoittaa ”Jumalan aallon” tai että haluamme Jumalan virvoittavan elämäämme ja kirkkoamme/seurakuntaamme, ei ole mitään väärää – mutta jos teemme niin, jotta ME saisimme siitä kultaa ja kunniaa, olemme hakoteillä. Sävyero on liukuva – ja salakavalan vaikeasti havaittava. Näistä itsekkäistä aallonmetsästäjistä löydämme usein (väärän) markkinoinnin ammattilaiset. Ne, jotka jäljestä välittämättä, markkinoivat uutta aaltoa mahdollisuutena ihmiselle päästä uskossa ja elämässä eteenpäin. Taustalla on (väärän) markkinoijan hyöty. Aalto on hänelle tie eteenpäin. Ihmiset siinä vain astinlautoja.

Oudon linnun sopeutumisopas

Tuosta ei ole pitkä matka siihen, että samanmoinen outo lintu kuin minä, joka itkee kaipauksesta Jumalan puoleen, ei kestä painetta, joka johtuu siitä, että ei sovellu muottiin. Ratkaisumalleista hän löytää soveltuvimman jostakin seuraavista:

– Hän pettyy, itseensä, uskoonsa ja Jumalaansa – ja jää mahdollisesti syrjään. Kysymys on: ”Miksi sinä, Jumala, et ilmesty minulle?” – Itseensä, uskoonsa ja Jumalaansa pettynyt tulee haukkuneeksi väärää puuta. Itseään, vaikka hänessä ei ole tässä suhteessa vikaa. Vika on väärässä markkinoinnissa. Jumalaa – vaikka Jumala täyttää aina lupauksensa. Miten monta sellaista on tänä päivänä hengellisesti tiepuolessa väärän markkinoinnin vuoksi! Sen vuoksi, että joku jossain joskus on saanut älynväläyksen, että Jumalan pitäisi ilmestyä toisen elämään jonkun muotin mukaan!

– Hän voi myös alkaa näytellä onnellista. Kuulostaa hullulta – mutta valitettavasti tällaisen roolin ottaminen on yksi tapa sopeutua tilanteeseen. Väkisinkin näytteleminen tai uskottelu johtaa epäaitoon uskontilaan.

Väärä käännös

On hyvä asia, että Jumalan teoista kerrotaan ja niillä rohkaistaan toisia. On hyvä, että halutaan Jumalan ilmestyvän. Teemme virheen, jos yritämme pistää Jumalan ja Hänen Henkensä muottiin, yritämme vangita vangitsemattoman. Teemme virheen, jos käännämme Jumalan ilmestymisen (joka on tarkoitettu meille vapaudeksi) suoritukseksi, tavoitteeksi tai taakaksi.

Seuraavassa kirjoituksessani jatkan näkökulmasta, joka on itseäni todella paljon pohdituttanut, siitä että Jumalan aikaansaamaan ”Hengen uuteen olotilaan” näyttää sisältyvät dynaamisuutta, uuden luomista, jopa yllätyksellisyyttä.

Tämän vuoksi vanhan kopioiminen ei välttämättä ole viisasta, vaan sen ”nappaaminen”, mikä on Jumalan suunnitelma tässä ja nyt, minun, kirkkoni/seurakuntani elämässä. Se ei välttämättä (uskaltaisin väittää: useinkaan) ole kopio jostain muusta, vaan tarkasti Jumalan minulle (sinulle), minun kirkkooni/seurakuntaani (sinun kirkkoosi/seurakuntaasi) tarkoittamaa.

No Comments

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: