Tämän kertainen kirjoitukseni on varoittava esimerkki niistä vaaroista, joihin voi joutua ulkoistamalla henkilökohtaisen (uskon)elämänsä voideltuina itseään tituleeraavien käsiin. Tituleeraaviksi heitä nimitän sen vuoksi, että oikeasti voideltu ja oikea voitelu ei saata ihmisiä vaaraan, vie heitä harhaan. tms.

”– Hänen Henkensä opettaa teitä kaikessa ja on tosi, hänessä ei ole petosta.–” (1. Joh. 2:27)

Suomenkielisessä käännöksessämme sana ψευδος [pseudos] on käännetty myönteiseksi: ´on tosi´. Alkukieli tuo esille ajatuksen siitä, että Pyhässä Hengessä ei ole valhetta, eikä mitään mikä on outo (kirj. perverssi), petollista tai sellaista, mikä ei ole sitä miltä näyttää. Pyhä Henki ei johda harhaan eikä tekemään virheitä tai syntiä. (kr. πλαναω [planaoo])

Pyhä ja paha on siten helppo erottaa siitä, mitä niiden takana on ja mitä niiden seuraamisesta seuraa.

Aidon voitelun takana on aidot motiivit. Tavoitteena on johtaa ihminen totuuteen ja Jumalan/Jeesuksen yhteyteen.

”Niin kuin hän on teitä opettanut, niin pysykää hänessä.” (1. Joh. 2: 27b)

Epäaito voitelu on omiaan tekemään juuri päinvastoin: johtamaan sivupoluille ja/tai tekemään jotain, mikä on väärin tai virhe.

Nämä kohtaamani esimerkit ovat juuri tällaisia. Ihmisiä on ”profetoitu” avioon jonkun kanssa, antamaan rahaa, myymään omaisuutta, hylkäämään kutsumus tai astumaan tehtävään, joka ei ollut heidän ”juttunsa”. Yhteistä näille on ollut, että elämä on ajautunut enemmän tai vähemmän suureen katastrofiin yhdellä tai useammalla elämänalueella.

Jumalan seuraaminen voi johtaa vaikeuksiin jopa vainoihin, mutta koskaan se ei tuota väärän johdatuksen seuraamusten kaltaista sekaannusta tai katastrofia. Väärän johdatuksen salakavaluus on usein siinä, että se johtaa ihmisen tavallaan varjopuolelle, johonkin johon liittyy tappiota, häpeää, jopa salailua ja kulissien pönkittämistä. Ehkäpä sen vuoksi, että tapahtunutta on vaikea uskoa todeksi – saatika tunnustaa todeksi.

Lääke tuohon väärän johdatuksen jälkeiseen tilanteeseen on sama kuin missä tahansa tilanteessa, missä on huomannut poikenneensa: Parannus ja paluu tielle hinnalla millä hyvänsä.

About the Author

Pauliina Kuikka ()

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: