Erityisen voitelun lähettiläs

Olen kirjoittanut tänä keväänä palveluksiaan suoramarkkinoivasta ”nettiprofeetasta”. Tänään hänen ohittamaton tarjouksensa oli apu hengelliseen sodankäyntiin. Jesajan 54. luvun 17 jakeen perusteella (engl. Isa 54:17) hän ”profetoi” minulle, että minun pitäisi maksaa hänelle 54,17 $ tai 154,57 $ (ykkönen eteen tuli tuosta Jesajan kirjan englanninkielisen nimen ensimmäisestä kirjaimesta, joka tietyllä fontilla kirjoitettuna ei paljon eroa ykkösestä…) hengellisen sodankäynnin ”siemenenä” (engl. seed), jotta saisin tältä profeetalta ohjausta hengelliseen sotaan, joka minua odottaa.

Minua kovasti kiinnostaisi ymmärtää, miten ihmeessä länsimainen karismaattisuus on adoptoinut itselleen tämän muun muassa Afrikan noituudessa (!1)) käytössä olevan käytännön antaa rahaa palveluksesta, jonka uskotaan vapauttavan jonkun ihmisen jonkin pahan vaikutuksesta!

Raamatusta emme löydä perusteita profetointiin tai vapauttamiseen rahasta. Vanhassa testamentissa profeetat toimivat Jumalan lähettiläinä herättämään Hänen kansaansa ja ohjaamaan heitä oikeaan, Jumalan mielenmukaiseen suuntaan. Kuva ihmisestä ja hänen uskostaan on kokonaisvaltainen: usko ja esimerkiksi menestys liike-elämässä tai taistelussa liittyivät toisiinsa. Profeetan sanat sisälsivät ohjausta kaikilla näillä alueilla.

Tämän nettiprofeetan opetus on omituinen sekasotku näitä kahta asiaa.

Uudessa testamentissa profeetallisuus on kuvattu yhtenä osana Pyhän Hengen työtä – rakentamassa ja viemässä eteenpäin Kristuksen ruumista ja lähetystehtävää – vieläpä niin, että näyttää siltä, että profetia tai profeetallisuus näyttää koskettavan paljon laajempaa joukkoa kuin Vanhassa testamentissa.

Tälle perustelu on löydettävissä sekä Joelin ennustuksesta (jonka ensimmäiset kristityt uskoivat käyneen toteen Jerusalemissa helluntaina pian Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen) että Uuden testamentin ensimmäisten kristillisten seurakuntien kuvauksista.

Muun muassa 1. Johanneksen kirjeessä on nähtävissä rajanvetoa niihin piireihin, joissa oli korostus ”erityisen” tiedon tai viisauden tai voitelun suuntaan. Johannes korostaa, että tällaisen erityisen tavoitteluun ei ole aihetta. Näillä kristityillä, joille Johannes kirjoitti, oli jo voitelu ja heillä oli tieto. He eivät tarvinneet kenenkään ”erityisen”2) opetusta ja viittaa siihen, että Pyhä Henki opettaa näitä kristittyjä kaikessa.

Opetuksen yksipuolisessa tulkinnassa on se vaara, että aletaan suuntautua sisäänpäin Hengen johdatukseen ja kauas muista – onhan meillä tieto, voitelu ja ohjaus. Näin tehtäessä ajaudutaan hyvin lähelle sitä, mitä on haluttu välttää: oman, henkilökohtaisen, oikeassa – ja jopa arvostelemattomissa – olevan voitelun korostamiseen. Tällaiseksi opetus ei ole tarkoitettu. Voitelussa, josta Uudessa testamentissa puhutaan, on kysymys asiasta, joka toteutuu yksittäisen kristityn kohdalla Kristuksen ruumiin kokonaisuudessa.

Tässä on se hyvä ja lohdullinen puoli, että emme uskonelämässämme ole yhden voidellun (tai voidelluksi itseään väittävän) henkilön varassa, vaan Kristuksen omina osa suurempaa kokonaisuutta. Johanneksen sanoin: Olemme voideltuja.

Kristuksen ruumiissa on erilaisia armoituksia – mutta mikään niistä ei ole tuon nettiprofeetan markkinoiman kaltainen – jossa elämä ja kuolema, voitto tai tappio riippuisi jonkin tietyn profeetan sanasta ja/tai olisi rahasta ostettavissa.

Kristillinen kirkko/seurakunta eri toimintoineen, (armo)lahjoineen ja palvelutehtävineen on suuri siunaus. Tässä yhteydessäkin jokainen meistä on henkilökohtaisesti uskon kautta kytketty Kristukseen. Olemme yksilöinä uskossa Häneen. Samalla olemme yksilöinä kytkettyjä yhteyteen – Hänen ruumiiseensa. Emme tarvitse ihmistä välittäjäksi meidän ja Jumalan ja Hänen tahtonsa tahdon välille. Yksi on välittäjä, Kristus Jeesus.

Meillä on suora tie rukousvastausten äärelle. Meillä on suora tie hengellisten voittojen äärelle. Onhan meillä Kristus – jokaisella!

p.s. Seuraava joulukuussa 2012 kirjoittamani artikkeli kertoo ehkä erikoisimmasta ”erityisestä voitelusta”, mistä olen kuullut…: http://pauliinakuikka.wordpress.com/2012/12/08/lisaa-ajatuksia-psalmien-aarella/

No Comments

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: