Uniikki

Jokainen, jolla on lapsia tai sisaruksia, tietää, että jokainen lapsista ja sisaruksista – niin samaa perhettä kuin ovatkin – on erilaisia.

Jumalan luomistyön rikkauteen näyttää kuuluvan moninaisuus – jopa mielikuviteksillisuus.

Tämän rikkautensa ja moninaisuutensa perusteella Jumala näyttää luoneen meidät erilaisiksi. Olemme erilaisina Hänen luomistekoaan.

Psalmin 139 kirjoittaja kuvaa tätä luomistyötä seuraavasti:

”Sinä olet luonut minut sisintäni myöten,
äitini kohdussa olet minut punonut.
Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.
Ihmeellisiä ovat sinun tekosi,
minä tiedän sen.

Kuinka ylivertaisia ovatkaan sinun suunnitelmasi,
Jumala,
kuinka valtava onkaan niiden määrä!
Jos yritän niitä laskea, niitä on enemmän kuin on hiekanjyviä. Minä lopetan, mutta tiedän: sinä olet kanssani.”

Psalminkirjoittaja toteaa, että hänen on lopetettava laskeminen ylivoimaisen tehtävän edessä: Jumalan suunnitelmien rikkaus – jopa yhden ihmisen kohdalla – on niin suuri, että ”laskupää” loppuu kesken!

Minkä kumman takia emme elä omina itsenämme – persoonina? Minkä kumman takia vertailemme itseä toisiin – pyrimme samanlaisiksi tai pyrimme samanlaistamaan muut ympärillemme.

Esikuvien ja tavoitteiden keskellä on hyvä muistaa, että Jumalalla on jokaista meitä varten hyvät, rikkaat, moninaiset suunnitelmat. Polut, joita käydessämme kirkastamme Häntä ja viemme Hänen valtakuntaansa eteenpäin sillä tavoin kuin Hän meitä johdattaa tekemään.

Tärkeää on oman elämän reitti osuttaa näihin polkuihin, ei päinvastoin – sovittaa Jumalan suunnitelmaa omiin polkuihimme.

Viime mainitusta yksi variaatio on se, että ihmiset ympärillämme ottavat määrääjän paikan pyrkiessään kertomaan meille sitä, millaisia meidän pitäisi olla, jotta olisimme Jumalalle mieliksi ja Hänen käytössään. Määrääväksi tulee (joko tietoinen tai tiedostamaton) ”ihmisjohdatus” Jumalan johdatuksen sijaan.

Ihminen voi toimia välikappaleena Sanaa, elämänkokemusta ja -viisautta – ja joskus ”profeetallista sanaa” – jakaessaan. Mutta vain välikappaleena. Hänen tulee sallia vapaus sanoa juu tai ei, harkita omaa tietään. ”Ihmisjohdatukseen” liittyy usein auktoriteettiaseman vaatiminen itselle tai itse jaetulle viisaudelle ja kokemukselle sekä siihen liittyvä kuuliaisuusvaatimus ja/tai lainalaisuus. Vaatimuksen taustalla on havaintojeni mukaan kaksi vaihtoehtoa: Joko vaatija elää itse kuin possut pellossa ja vaatii muilta kuulaisuutta, jota ei itseltä todellisuudessa löydy, tai vaatija elää itse tiukasti jakamiensa säädösten alla.

Vaatimusten ongelma on se, että Jumala kohtaa ja johdattaa eteenpäin luomaansa ja lunastamaansa yksilönä.

Tie Jumalan luo käy Jeesuksen Kristuksen kautta. Tie Jeesuksen luo kulkee jokaisella omaa polkuaan. (Pohditaan vaikka hetki tuosta tiestä kuulemiamme tarinoita!) Myös tuo kohtaaminen on jokaisella omanlaisensa. Niin myös tie eteenpäin.

Maija kasvaa uskoa avoimesti tunnustavassa kodissa tunnustamaan uskoaan pienestä pitäen. Kummoisempia kriisejä ja töyssyjä ei ole. Matti käy samoista lähtökohdista kivisemmän tien – reunoja ja rajoja ryskien ja palattuaan kertoo tuhlaajapojan/tyttären tarinaa. Mari löytää tiensä uskoon ”pystymetsästä” jonkin ihmisen tai asian innoittamana. Jos vaadimme, että toinen tapa on ainoa oikea ja/tai aidon uskon voi löytää vain tietyn kyltin alla, suljemme muilta tien pelastukseen – valitettavasti olen näinkin nähnyt tehtävän.

Muistan noin 20 vuotta sitten käymäni keskustelun erään nuoren miehen kanssa, jonka taivaan porttien sisälle en millään mahtunut:

”Meidän taivaasemme sinä et pääse. Raamatun mukaan et joudu helvettiin. Minne ihmeeseen minä sinut pistän?”

Olimme kaikista keskeisistä asioista yhtä mieltä. Ongelma oli, että en kuulunut samaan yhteisöön kuin tämä nuori mies.

Hyvinpä helposti teemme toisen tiestä Jumalalle kelpaamattoman.

On hyvä pysähtyä miettimään, miten sinä tai minä rajaamme pelastuksen. Onko tuolle rajaamiselle perusteita Raamatussa vai onko raja meidän mielipiteemme? On hyvä pysähtyä miettimään myös sitä, miten määrittelemme uskovan kasvun. Mittaammeko kasvun omalla mitallamme vai sillä, kuinka Jumala haluaa toista ihmistä johdattaa?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: