Aukomisapua ongelmaryppääseen +  terävyyttä visioon + (ammattitason valokuvilla) keulaa markkinointiin - LUE LISÄÄ SINULLE TÄRKEÄN OTSIKON ALTA!

293. Pyöritystä kentässä

Suomalainen sauna on hyvä juttu :). Jotkin kirjoituksenikin ovat alun perin syntyneet saunan lauteilla. Tämä on yksi niistä.

Pohdin nimittäin vähän aikaa sitten sitä, minkä ihmeen takia minun teologian HOPS:ini (Henkilökohtainen opintosuunnitelmani) on mennyt järjestyksessä – käytännölliset aineet → opilliset aineet. Opintojeni alkuaikoina en kyennyt lukemaan opillisia sepustuksia – ikään kuin mieleni olisi kieltäytynyt ajattelemasta mitään monimutkaista opillista ajatuksenjuoksua. Sen sijaan uppouduin sielunhoidon ja kasvatuksen kuvioihin korviani myöten ja prosessoin/käsittelin omaakin elämääni. Niin, ja tajusin, miten syvällekäyviä kokemukseni ovat olleet.

Kertautuvat katastrofit

Voi sanoa, että tarinassani huomaa mainiosti sen, miten katastrofeilla on taipumus kertautua – ja kirjaimellisesti siirtyä sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi omassa elämässäni narsistinen kierre pohjautuu esi-isiini. Viimeisen kahden vuoden aikana on selvinnyt, että suvussani narsismi on eri muodoissaan esiintynyt jo ennen kuin itse tuohon ilmiöön törmäsin – ja tuosta ”lystistä” on ollut seuraamuksensa sitten vanhempieni ja minunkin elämään. Samaan on päätynyt mm. Tommy Hellsten, joka kaavionomaisesti kuvasi narsistista kehää. Esimerkiksi antisosiaalinen henkilö tai narsistinen henkilö voi jättää jälkeensä minkä tahansa seuraavista: toisen narsistin tai antisosiaalisen (joko kaltaisensa tai narsismin toisen muodon) tai läheisriippuvaisen henkilön, joka taas mieluusti heittäytyy kimppaan narsistin tai antisosiaalisen kanssa – koska hänelle tuo on ”normaalia elämää”. Tietenkään tuo tilanne/kierre ei ole lukkoonlyöty, vaan siitä voi vapautua – ongelma on vain siinä, että vapautuminen on hankalaa ennen asioiden tunnistamista!

Olen suositellutkin Narskulandia blogia.

http://narskulandia.blogspot.fi/search/label/piirteet

Mielestäni blogin kirjoittaja on oivaltanut paljon tästä narsismin arkiseen elämään jälkiä jättävästä puolesta – minä taas olen keskittynyt enemmän tuohon hengelliseen puoleen. Esimerkiksi seuraavassa linkissä noita tuntomerkkejä on moneen lähtöön – nimenomaan perheeseen liittyen (isä, äiti tai puoliso on narsisti).

Sekavassa seurassa

Kun noita oireita lukee, voi vallan hyvin tajuta, miten sekavassa ympäristössä ihminen silloin elää! Hänen saamansa palaute on täsmälleen yhtä sekavaa kuin narsistin omituinen informaatio, jolla on tapana vaihtua tilanteen mukaan. Esimerkiksi kirjaimellisesti huuli pyöreänä olen seurannut parin tuntemani narsistin touhuja: He saattavat yhden henkilön kohdalla torpata kaikki eteenpäinmenoyritykset ja toisen kohdalla puhaltaa tuulta purjeisiin. Kaikkein kummallisimmaksi nuo tilanteet muuttuvat silloin, kun kysymys on seurustelusta tai avioliitosta. Sama henkilö saattaa ensimmäisen kumppaninsa ahtaalle koulunkäynnin tai uran – tai vaikkapa itsestään huolen pitämisen/ehostamisen – kanssa ja kehuu seuraavan kumppanin menestystä ja/tai ulkonäköä! Ei luulisi saman henkilön puheeksi, mutta niinpähän vain on!

Ja toimivathan nuo myös hengellisiin kuvioihin sovellettuina. Narsisti vain muuttaa käyttäytymisensä kenttään sopivaksi. Kameleontti kun on, yleensä myös onnistuu. Hengellisessä kentässä ”lisäpotkua” antaa sekä hyväuskoisuus että ”auktoriteetti” – kuka nyt uskon tai Jumalan nimissä tekisi mitään väärää. Jos mukana ovat vielä armolahjat (tai niiltä näyttävät), vienti esimerkiksi karismaattisessa kentässä on varmaa.

Myös hengellisessä kentässä tulos on tuhoisa. Nimenomaan noissa käytännöllisen teologian sielunhoitoa käsittelevissä opinnoissani, silmäni avautuivat entisestään sille, KUINKA TUHOISAA! Laskeskelin yhdenkin tenttikirjan äärellä, että postraumaattisen stressireaktion aiheuttamista syistä itselläni täyttyivät ajanjaksona useimmat. Nuo syyt periaatteessa saavat aikaan voimakkaina esiintyessän pienemmälläkin ajanjaksolla vaurioita – saati kestäessään kuukausia, jopa vuosia! Henkinen tai hengellinen väkivalta ei ole mikään leikkijuttu!

Koska yleensä kenttä suojelee itseään, tapahtujien kokijalla on melkoisen ”zombiolo” ainakin siihen saakka, kun hän kohtaa jonkun joka on kokenut vastaavaa. Tapahtuneen mitätöinti tai kieltäminen on tavanomainen suojamekanismi kentän puolelta – janiiden kohteella itselläänkin, esimerkiksi , jos tuo kenttä merkitsee ainoaa turvaverkkoa tai on muutoin merkittävä. Näin hengellisessä kentässä yleensä on. Usein, jos narsisti on ”ennakkotehtävissään” onnistunut ts. onnistunut katkaisemaan suhteet ”ulkopuolisiin”. Usein ”ennakkotehtäviin” on kuulunut myös mielikuvamarkkinointi ts. henkilön annetaan ymmärtää, että kentän ulkopuolella ei ole elämää. Näin henkilö tavallaan kokee itselleen ainoaksi mahdollisuudeksi olla tuossa kentässä; muita vaihtoehtoja hän ei näe oikeastaan ennen kuin todella suuressa kriisissä. Silloinkin hän usein kokee olevansa liian pieni ja voimaton asettuakseen tuota koneistoa vastaan.

Narsistit ovat äärimmäisen hyviä pelimiehiä (ja -naisia). Itselleni on jäämättömästi jäänyt mieleen erään taustapeilini narsistin ivallinen ääni, kun hän syytti (!!!) minua siitä, että olen läheisriippuvuudellani aiheuttanut koko sotkun. Toinen tapa on leimata suorasanaisesti mielenterveysongelmaiseksi. Ensiksikin: Tuollaisessa kentässä on suorastaan ihme, jos mielenterveydellisiä ongelmia ei ilmene! Toiseksi: Jos narsisti käyttäytymisellään pakottaa toisen roikkumaan itsessään, se ei ole tuon roikkujan vika! Narsisti on äärimmäisen ovela luistamaan omasta osastaan ja syyttämään ”uhria” siitä, mitä on tapahtunut. Hulluin kuulemani selitys oli, kun perheen ”pää” yritti leipäveitsellä huitoa vaimoaan ja tiukan paikan tullen joutui myöntämään käyttäneensä tuota veistä (aluksi selitys oli, että mitään tuollaista ei tapahtunut) – syy oli se, ”kun käsi on tottunut käyttämään veistä ´menneessä elämässä´(ennen nk. uskoontuloa)”!

Pyöritystä kentässä

Samanmoinen pyöritys on hengellisten oppikuvioiden kanssa: Milloin vetää, milloin työntää – ja milloinkaan ei ole hyvä… Hengellisessä kentässä oiva merkki siitä, että jotain on vinossa, on korostettu (hengellisen) auktoriteetin korostus yhdistettynä vaihtelevaan oppiin. Tyyliin varakkaalle Maijalle, joka on muuten johtajalle/yhteisölle lojaali, annetaan ”köyttä” opiskella ja/tai olla poissa tilaisuuksista, kun taas Pia on yhteisöön sidottu työmyyrä, joka ei saa olla yhdestäkään tilaisuudesta pois ilman, että rikkoo käskyä ”älkää jättäkö seurakunnan kokoustanne”. Matille voidaan soittaa perään, jos puuttuu yhdestä kokouksesta, kun taas Anni ilmaantuu vain aniharvoin paikalle ”kunniavieraana”. Saarnastuoli on ahkerassa käytössä seurakunnan pitämiseksi aisoissa. Rangaistuksella voidaan pelotella niitä, jotka ovat uskaltaneet lausua poikittaisen sanan (usein niin, että kerrotaan varoittavia esimerkkejä, kuinka on käynyt niiden, jotka ovat uskaltaneet kritisoida). Usein asioita perustellaan muutamilla raamatunjakeilla tai opinkappaleilla. – Ja pahimmillaan nuo painotukset muuttuvat ajoittain.

Tuossahan uhkaa väkisinkin hengellinen epätasapaino, ”hengellinen psykoosi”, jossa uskonnäkemys menee vinoon ja pirstaloituu kuin psykoottinen mieli konsanaan.

Tuollaisen jälkeen opilliseen parantumiseen menee aikaa. Kestää aikansa ennen kuin palaset löytävät omat paikkansa ja myös hengellisyys eheyden.

Niin, tuolla saunassa tajusin, että nyt kun kantti kestää syvällistäkin opillista pohdintaa, taidan olla parantumassa tuosta ”hengellisestä psykoosista”.

Have any Question or Comment?

One comment on “293. Pyöritystä kentässä

”Vaikka olisi kuinka huonosti kohdeltu, loppuelämää ei tarvitse viettää onnettomana, vihaisena, katkerana, itsesäälissä piehtaroiden ja pahaa oloaan muihin purkaen. Henkilökohtaisen Jumala-suhteen kautta voi kokea sielun, mielen ja tunne-elämän parantumisen. Jumala voi eheyttää elämän” (Joyce Meyer, http://www.avainmedia.org/blogi/avainblogi/658/haavoittuneen_sielun_parantuminen ).

Reply

Vastaa

4U SOMESSA

%d bloggaajaa tykkää tästä: