Aukomisapua ongelmaryppääseen +  terävyyttä visioon + (ammattitason valokuvilla) keulaa markkinointiin - LUE LISÄÄ SINULLE TÄRKEÄN OTSIKON ALTA!

244. Säilytä suunta

Muutama päivä sitten kirjoitin kameleonttikristityistä, kristityistä, jotka ”vaihtavat väriä” sen mukaan, millaiselle taustalle ne joutuvat. Totesin myös, että tällainen värin vaihtaminen on epäkypsän kristityn merkki.

Kameleonttikristittyjen kanssa eläminen on aivan omalaatuinen kokemus. Väistämättä kestää aikaa ennen kuin edes tajuaa tuollaista tapahtuvan. Oletusarvohan hengellisessä kentässä periaatteessa on suoraselkäinen käyttäytyminen. Jälkeensä tuollainen kokemus jättää enemmän tai vähemmän hämmentyneen ihmisen, joka kyselee, mikä tuossa kokemuksessa oli/on totta ja mikä ei ollut/ole, mihin voi uskoa ja mihin ei.

Jumalan suunnitelma seurakuntansa/kirkkonsa kohdalla näyttää olleen paitsi evankeliumin johdattaminen ihmisten luo, myös ihmisten juurruttaminen niin Kristukseen kuin Hänen seurakuntaansa/kirkkoonsa – ”lopullisena” tavoitteena täysikasvuinen, kypsä kristitty ja viimein puhdistettu, tahraton seurakunta kirkkaudessa.

Kysymys on jostain, jonka Jumala Kristuksessa mahdollistaa ja saa aikaan, mutta johon hän näyttää tarvitsevan myös meitä – suostumaan ottamaan vastaan ja olemaan osallinen tästä suunnitelmasta.

Mielessäni on kohta Joosuan kirjasta. Evästyksen tulevaan tehtävään Mooseksen jalanjäljissä Joosua sai seuraavat sanat:

”Ole vain rohkea ja ole luja. Noudata tarkoin sitä lakia, jonka palvelijani Mooses sinulle antoi. Älä poikkea siitä oikealle äläkä vasemmalle. Silloin menestyt kaikessa mihin ryhdyt.”

Joosuan menestymisen salaisuus oli johdonmukainen Jumalan tahdon seuraaminen, rohkeus ja lujuus.

Johdonmukaisuuteen liittyi ajatus siitä, että Joosuan piti kulkea suoraan Jumalan viitoittamaa tietä – poikkeamatta kummallekaan puolelle. Siitä oli kameleonttimaisuus kaukana!

Toinen, mikä oli oleellista, oli rohkeus ja lujuus. Rohkeutta kuvaa meillä suomenkielessä tasan yksi sana, kun esimerkiksi englanninkielessä merkityksiä on useampi, kuten courageous, brave, stout, bold. Rohkeus on myös rohkeaa ja pelotonta suhtautumista tulevaisuuteen. Lujuus taas merkitsee muun muassa lujaa ja paikallaan pysyvää (joskaan ei staattista, paikoilleen ”jämähtänyttä”).

Nämä eväät olivat Joosuan menestyksen takana. Menestyksen, jonka Jumala oli suunnitellut ja avannut.

Maa oli luvattu Joosuan johtamalle Israelin kansalle.

Takanaan Joosualla oli Jumalan lupaus:

”Palvelijani Mooses on kuollut. Sinun on nyt vietävä Israelin kansa Jordanin yli siihen maahan, jonka minä sille annan. Jokaisen paikan, jonne jalallanne astutte, minä annan teille, kuten olen Moosekselle luvannut. Teidän maanne on ulottuva eteläisestä autiomaasta Libanoniin ja Suureenmereen*, johon aurinko laskee. Se käsittää myös koko heettiläisten maan suureen Eufratvirtaan saakka. Koko elinaikanasi ei kukaan voi sinua vastustaa. Minä olen sinun kanssasi, niin kuin olin Mooseksen kanssa. Minä en jätä enkä hylkää sinua. Ole rohkea ja luja. Sinä saat jakaa israelilaisille tuon maan: minä olen luvannut sen heidän omakseen valalla, jonka vannoin heidän esi- isilleen. Ole vain rohkea ja ole luja. Noudata tarkoin sitä lakia, jonka palvelijani Mooses sinulle antoi. Älä poikkea siitä oikealle äläkä vasemmalle. Silloin menestyt kaikessa mihin ryhdyt. Pidä tämän lainkirjan sanat aina huulillasi. Tutki lakia päivin ja öin, niin pystyt tarkoin noudattamaan kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu. Silloin sinä menestyt ja onnistut kaikissa toimissasi.
”Muista, että olen sanonut sinulle: ’Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.'”

Kysymys ei kuitenkaan ollut ”Taivaasta tipahtaneesta”, ”ilmaisesta” menestyksestä, vaan jostakin, jonka eteen joutui myös näkemään vaivaa, jopa taistelemaan ja valtaamaan maata.

Tuomarien kirjasta voimme lukea, että Israelin kansalla oli ongelmia nimenomaan sen vuoksi, että he eivät tehneet Jumalan kehotuksen mukaan, vaan jättivät maata valtaamatta. Tästä koitui jatkossa ongelmia.

Henkilökohtaisesti olen matkan varrella kohdannut suurimmat ongelmat samasta syystä. Olen pokannut oikealle ja vasemmalle. Yrittänyt miellyttää kaikkia (se on muuten aika mahdoton tehtävä). Erityisen hankalaa tuo miellyttäminen on ilmapiirissä, jossa sattuu olemaan kameleonttikristittyjä. Näin siksi, että he tosiaan muuttavat oppiaan ja mielipidettään sen mukaan, mikä on ”hyödyllistä”. Elämässäni on ollut myös syvä hämmennyksen aika, jolloin olen pohtinut, mitä kummaa tiettynä elämänjaksonani oikein tapahtui ja mihin kummaan oikein voi uskoa.

Näin jälkeen päin voin vain todeta, että yhteisö tai ”hengellinen johtajuus”, joka jättää jäsenensä tuolla tavoin tuuliajolle, on epäonnistunut tehtävässään. Kristillisen seurakunnan/kirkon/yhteisön perustehtävä on kaikella toiminnallaan saada aikaan seuraava lopputulos:
”– varustaakseen kaikki seurakunnan jäsenet palvelutyöhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen. Kun me kaikki sitten pääsemme yhteen ja samaan uskoon ja Jumalan Pojan tuntemiseen ja niin saavutamme aikuisuuden, Kristuksen täyteyttä vastaavan kypsyyden, silloin emme enää ole alaikäisiä, jotka ajelehtivat kaikenlaisten opin tuulten heiteltävinä ja ovat kavalien ja petollisten ihmisten pelinappuloita. Silloin me noudatamme totuutta ja rakkautta ja kasvamme kaikin tavoin kiinni Kristukseen, häneen, joka on pää.” (Ef 4: 11-15)

Jos yhteisön lopputulos on eriasteinen ”riippuvuus” (yhteisöstä, sen johtajasta, profetioista, tms.), on jotain vialla. Kristillisen seurakunnan/kirkon/yhteisön tehtävä on ”missionäärinen” – eteenpäin, kasvuun pyrkivä. Opetuslapseuttamiseksikin sitä voisi nimittää. Siinä ihmiset lähtevät seuraamaan Jeesusta Hänen askelissaan johdattaen myös muita samaan.

Niin meidän ihmisten varaan kuin Kristus kirkkonsa/seurakuntansa on perustanutkin, kirkko/seurakunta on aina Kristuksen seurakunta, ei meidän seurakuntamme.

Oppi ja tunnustus ovat tärkeitä asioita. Ne auttavat meitä ihmisiä hahmottamaan, mihin uskomme ja mihin sitoudumme. Johtajuus ja keulakuvat ovat tärkeitä; on mitä seurata. Mutta jos näistä tulee kirkon/seurakunnan/yhteisön keskus, jota kohti kaikki suuntautuu, on jotain pielessä. Jos teemme työtä jonkin opinkappaleen tai sitten jonkin kristillisen keulakuvan mission tai strategian eteen, olemme vaarassa poiketa reitiltä – etenkin, jos emme pysähdy pohtimaan, miten tuo tekemisemme ”ajaa Kristusta”. Meidän perustehtävämme on tehdä opetuslapsia Kristukselle. (Matt. 28:18) Tästä luonnollisena seuraantona on se, että nämä opetuslapset täyttävät Hänen seurakuntansa/kirkkonsa. Hänen seurakuntansa/kirkkonsa on Hänen lastensa luonnollinen koti.

Loppujen lopuksi Kristuksen seurakunnan/kirkon ydintavoite on juurruttaa Hänen omansa Kristukseen itseensä. Tämä kaikki muu edellä mainittu on tämän juurruttamisen työkalu.

Tietyllä tavalla olen näissä vaiheissa kokenut oman ”uskonpuhdistukseni” – ja toivon mukaan päässyt kehällisistä asioista (vaikkapa sitten tuosta yhteisön, hengellisen keulahahmon tai ”ulkoa tulevan” johdatuksen) korostamisesta kohti ydintä: henkilökohtaista suhdetta Kristukseen. Tämä tie on kyllä monella tapaa monimutkaisempi kuin valmiiksi pureskellut ratkaisut – ja usein myös yksinäisempi. Olemme nk. uskovina joskus todella laumasieluja – menossa sinne, missä kuulemme olevan ”jotain actionia”, kun pitäisi kuunnella/etsiä, mitä Kristus itse haluaisi meille/seurakunnalleen puhua. Sanan lukeminen taikka rukoileminen kun on vähemmän hohdokasta kuin tuo ”actioni”. Mutta siihen yhteyteen Joosuaakin aikanaan Jumala kehotti – ehkäpä me joskus pidämme itseämme tässä asiassa ”Joosuaa suurempina” poikkeustapauksina. Ei ehkä kannattaisi, koska Uusi testamentti säilyy täsmälleen samoilla linjoilla:

”Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, voitte pyytää mitä ikinä haluatte, ja te saatte sen. Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani.” (Joh 15:7,8)

Have any Question or Comment?

2 comments on “244. Säilytä suunta

Sain taas lohdutusta (ja rohkaisua myös) tekstistäsi: ”Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu”.

Reply

Hienoa kuulla 🙂 Toivon tosiaan, kirjoitukseni (myös) rohkaisevat… ovathan ne tavallaan ”kaksiteräisiä” eli mukana on ilmiöihin huomion kiinnittävä elementti.

Reply

Vastaa

4U SOMESSA

%d bloggaajaa tykkää tästä: