Aukomisapua ongelmaryppääseen +  terävyyttä visioon + (ammattitason valokuvilla) keulaa markkinointiin - LUE LISÄÄ SINULLE TÄRKEÄN OTSIKON ALTA!

228. Howdy, World!

Tähän tyyliin WordPress -blogi tervehtii ensimmäisessä artikkelissa uutta blogittajaa ja rohkaisee jatkamaan kirjoittamista. Tervehdyksen voisi kääntää: ”Hei vain, maailma!”

Olin vaiheikkaalla syyslomareissulla kotipuolessa ja sain kokea elämäni ilmiöiden – ja elämäni narsistienkin – viitan liepeiden heilahduksen matkani varrella. Huomasin jälleen sen, että ilmiöissä, joihin olen kirjoituksissani viitannut, ei ole kysymys omasta keksinnöstäni, vaan ilmiöt ovat todellisia: Totta totisesti, narsistisuuteen taipuvainen luonne haluaa omistaa tavalla tai toisella – hyvällä tai pahalla, totuudella tai valheella hänestä välimatkaa ottaneet ihmiset. Yksinkertaisesti hän ei salli elämää muuta kuin hänen kauttaan.

Jos kyseessä on narsisti, joka pyörii seurakunnassa tai vastaavassa, avuksi tulee ilman muuta Raamattu, profetiat ja tavalla tai toisella ”otettu” auktoriteetti. ”Jumala on puhunut”, on ”kova” juttu noissa piireissä. Myös yhteisön oppi ja auktoriteetti otetaan helposti esille: ”Et saa toimia ilman MINUN/MEIDÄN lupaani.”

Leimaaminen – erityisesti hengellisyyteen vedoten – on oivallinen tapa saada ympäristöä ottamaan etäisyyttä ja eristämään ”uhri” ympäristöstä. Muistan erään armaan rakkaan ilmeisen narsistisen hengellisen vipeltäjän leimanneen vakaan vaimonsa mielenterveysongelmaiseksi, kun häneltä kysyttiin sitä, miksi vaimo ei kulje mukana saarnamatkoilla. Toinen – myöhemmin saarnaajauransa skandaalinkäryisesti katkolle saanut saarnamies yhteisöineen syytti toimintaa kritisoinutta saatanaksi. Herkempiuskoinen tosiaan ottaa näihin epäilyttäviin henkilöihin välimatkaa.

Narsistinen (tai muuten vain pahansuopainen) henkilö käyttää mustamaalaamista ja valheita/puolitotuuksia yksinkertaisesti vain siksi, ettei oma tila paljastuisi. Toisen saattaminen huonoon huutoon palvelee omaa pelkoa.
Tuolta mustamaalatulta kyllä kysyy pokkaa kulkea kylän raitilla saatanalliseksi (tai niin kuin tuossa kertomassani tapaukessa saatanaksi!) tai mielenvikaiseksi leimattuna. Tuo narsisti(sen luontee)n ilo on kuitenkin väliaikainen. Totuus tuppaa tulemaan julki ennemmin tai myöhemmin – ja mustamaalatun maine alkaa vähitellen valkenemaan. Puolitotuus ei kestä määrättömiin.

Luin matkalla kotikonnuilleni Marc Dupontin liki 20 vuotta vanhaa kirjaa, jossa hän kirjoitti seuraavasti:
”<em>

Ylpeyden ja itsetyytyväisyyden vuoksi monet aiemmin Jumalan toiminnan aurankärkenä olleet palvelijat/palvelutehtävät eivät ole enää käyttökelpoisia. Monille kristityille, jotka eivät tavoita sitä,mitä Pyhä Henki puhuu, on entistä vaikeampaa kuroa välimatkaa umpeen.”

Tuohon ylpeyteen ja itsetyytyväisyyteen voi liittyä myös edellä kirjoittamani kaltainen toisten alentaminen.

Tänä päivänä karismaattisessa kentässä puhutaan paljon ”voitelusta”. Todellinen Jumalan tarkoittama/antama ”voitelu”, valtuutus, siunaus tehtävään, ei ole meidän ”otettavissamme” eikä hallittavissamme. Me emme voi määrätä Jumalaa, vaan me voimme ottaa vastaan Häneltä. Ne, jotka kyynärpäätaktiikalla haluavat Jumalan asioissa mennä eteenpäin, jäävät kyynärpäidensä – ja oman voimansa varaan; se, joka tajuaa turvautua Herraan ja Hänen voimaansa koko olemuksellaan, saa kirjaimellisesti kokea, että hän ei ole oman, vaan Jumalan suuren voiman varassa.

Ehkäpä siinä selitys sille, että yksinkertaisesti en – enempää kuin ”kohtalosiskoni/veljeni” ole ”suostunut kuolemaan pois” – narsistien/narsismiin taipuvaisten ihmisten viitan heilautuksista huolimatta. Yksi toisensa jälkeen nousemme, kun annamme Jumalan nostaa.

Narsistinen (tai muuten vain pahansuopainen) henkilö käyttää mustamaalaamista ja valheita/puolitotuuksia yksinkertaisesti vain siksi, ettei oma tila paljastuisi. Toisen saattaminen huonoon huutoon palvelee omaa pelkoa ja yritystä ahdistaa ”uhri” nurkkaan. Oikein tyytyväinen hän olisi vasta saatuaan uhkaksi kokemansa ”pois päiviltä” – jos sittenkään.

Nehemian kirjassa kohtaamme aika aidonoloisen kuvauksen narsistisesta ”liittoutumasta” kirjan luvuissa 4-6.

Huomaamme narsistin perustaktiikat:
1) Mitätöiminen
”Mitä nuo viheliäiset juutalaiset tekevät? Jätetäänkö heidät omiin valtoihinsa? Tulevatko he uhraamaan? Saavatko he työnsä kohta valmiiksi? Voivatko he tehdä eläviksi poltetut kivet tuhkaläjissä?” tai ”Rakentakoot vain! Kettukin saa heidän kivimuurinsa hajoamaan, jos hyppää sen päälle.” (jj.4:2,3)
…ja kun se ei toimi, hän muuttaa taktiikkaa
2) Vedättäminen
3) Uhkailu (j. 4:11, 6:2,6)
… ja hengelliselle kentälle omalaatuinen juttu
4) Omien intressien pukeminen sanomaan tai profetiaan (6:13,14)
…sekä jo yllä mainitut
5) Puolitotuudet ja mustamaalaaminen (6: 6,7)
Narsistille ominaista on myös
6) Puolen vaihto sen mukaan, mikä on hänelle edullista. (vrt. Nehemian mainitsemat liittoutumat, joissa jopa viholliset löivät kättä saattaakseen Nehemian vaikeuksiin)

Jos tällainen henkilö on pesiytynyt lähipiiriin, seurakuntaan tai työpaikalle tai hän yrittää vaikuttaa elämään hieman sivummalta, kysyy oikeasti kylmää päätä pitää oma elämä siinä kurssissa, jossa sen kuuluukin olla.
Nehemian johtamistaidot ovat tässä omaa luokkaansa:
Mitätöinnistä, uhkailusta, vedättämisestä, mustamaalaamisesta huolimatta hän ei suostunut väistymään kurssista, jonka ymmärsi oikeaksi Jumalansa edessä. Hän osoittautui sanojensa mittaiseksi mieheksi. Hän ei narsistin tavoin laittanut muita asialle selvittämään sotkuja tai puolustamaan, vaan seisoi asiansa ja myös väkensä takana ja vierellä.
Hän ymmärsi myös ”sodankäynnin” merkityksen. Kerrotaan, että hän rukoili ja rohkaisi siihen myös rakentajia. Työt eivät pysähtyneet hetkeksikään. Työ, rukous ja varustautuminen mahdolliseen taisteluun kulkivat rinta rinnan.

Kutsumuksen – miksei myös työn tai liiketoimien – kohdalla sopiva periksiantamattomuus kannattaa. Se, mitä Jumala on suunnitellut, valmistuu/toteutuu.

Psalmissa 23 Daavid kirjoittaa – oman kokemuksens pohjalta:

”Herra on minun paimeneni,
ei minulta mitään puutu.
Hän vie minut vihreille niityille,
hän johtaa minut vetten ääreen,
siellä saan levätä.
Hän virvoittaa minun sieluni,
hän ohjaa minua oikeaa tietä
nimensä kunnian tähden.
Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.Sinä katat minulle pöydän
vihollisteni silmien eteen.
Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä,
ja minun maljani on ylitsevuotavainen.
Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.”

Kaiken keskellä voi viestittää maailmalle: ”Howdy, World! Jumalan armosta olemme pystyssä ja menemme eteenpäin siinä, minkä olemme Jumalan edessä nähneet hyväksi!”

Have any Question or Comment?

Vastaa

4U SOMESSA

%d bloggaajaa tykkää tästä: