Mielessäni tänä iltana on Psalmin 63 jae:

”Sinä ravitset minut kuin parhaissa pidoissa,  ja minä ylistän sinua riemuitsevin huulin.” (j. 6)

KR -32 ilmaisee asian meidän terveysintoilijoiden aikakaudessa hieman ”epämuodikkaasti”: ”Minun sieluni ravitaan niinkuin lihavuudella ja rasvalla –”

Molemmat kuvaukset kuvaavat tavallaan sitä, mitä Jumala antaa omalleen: Hän antaa kuin parhaissa pidoissa, parhaita paloja – jotka tuon jakeen kirjoittamisen aikaan ovat merkinneet ruhon ”lihavinta”, jopa rasvaisinta osaa. Tätä kaikkea käytetty sana

דשן

[deshen] merkitsee – sekä mainittujen merkitysten lisäksi myös hedelmällisyyttä ja siunausta.

Niin – psalminkirjoittaja sanoo ylistävänsä Herraa riemuitsevin huulin. Sanan taustalla on ajatus voitonjuhlasta ja suuresta, jopa äänekkäästä ilosta.

Sanojen tausta näyttää olevan kirjoittajan syvä kaipaus – vai mitä sanotte seuraavasta?

”Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan.  Sieluni janoaa sinua,  ruumiini ikävöi sinua  ja uupuu autiomaassa ilman vettä.”

Säkeiden kirjoittajalle Jumalan löytäminen on – ei suinkaan vaihtoehto vaan – elinehto! Ilman Jumalaa hän uupuu.

Siksi (KR -32 kääntää mielestäni tarkemmin) psalmin kirjoittaja kertoo katselevansa Herraa Hänen pyhäkössään – nähdäkseen Hänen voimansa ja kunniansa. (j. 2)

Uskonpa, että nimenomaan tästä kohtaamisesta kumpuavat psalmin kirjoittajan sanat:

”Suurempi [tai parempi, enemmän iloa ja tyytyväisyyttä tuottava] kuin elämä on sinun armosi. Minun huuleni ylistävät sinua.

Jumalani, minä kiitän sinua niin kauan kuin elän,  minä turvaan sinuun, kohotan käteni sinun puoleesi.

Sinä ravitset minut kuin parhaissa pidoissa,  ja minä ylistän sinua riemuitsevin huulin.

Minä ajattelen sinua levätessäni,  sinä olet mielessäni yön hetkinä: sinä olet tullut avukseni,  ja minä saan riemuita siipiesi suojassa.”

– Ja myös johtopäätös:

”Koko voimallani minä tarraudun sinuun, ja sinun oikea kätesi tukee minua.”

Edellisessä kirjoituksessan viittasin ”taisteluihin”. Myös näihin psalmin kirjoittajalla on kaikkea muuta kuin tappion täyteinen sanoma.

Niin hurjalta kuin kuulostaakin, psalmin kirjoittaja lausuu:

”Mutta he etsivät minun henkeäni omaksi turmiokseen, he menevät maan syvyyksiin.”

Amplified Bible avaa jaetta seuraavasti:

”Mutta ne, jotka etsivät elämääni raunioittaakseen ja tuhotakseen sen…”

Niinpä niin, jälleen kohtaamme varkaan, joka yrittää ”varastaa, tappaa ja tuhota” – ja Herran, joka on tullut, että meillä olisi yltäkylläinen elämä. (Joh 10:10)

Kun luet Raamattua, kiinnitäpä huomiota siihen, kuinka erilaisissa kohdin Raamattu vakuuttaa, että Jumala oikeasti pitää oikeudenmuaisuuden ja totuuden – ja omien lastensa puolta.

Hän myös haluaa avata – taistelunkin keskellä – uuden näkökulman – siitä, kuinka valtava, voimakas Hän on!

Minua on vuosien varrella moneen otteeseen puhutellut kertomus Elisasta ja Syyrian sotajoukosta. Eräässä historian käänteessä – näin Raamattu kertoo – Syyrian kuningas turhautui yhteen mieheen: Elisaan. Syy tähän turhautumiseen oli, että Syyrian kuningas  koki/näki, että nimenomaan Elisa oli Israelin voittamattomuuden takana ja päätti hyökätä yhden miehen, Elisan, kimppuun armeijaosaston voimalla.

Löysin asiasta hyvin jakeita avaavan kirjoituksen (http://www.worldchallenge.org/fi/node/18002):

”Syyrian voimakas kansa lähti hyökkäykseen Israelia vastaan, mutta Jumala näytti Elisalle sen jokaisen suunnitelman. Tästä syystä profeetta saattoi varoittaa Israelin armeijaan ja estää heitä joutumasta vaikeuksiin.

Syyrian armeija koostui voimakkaista joukoista, suurista sotavaunuista ja ajanmukaisista aseista. Se ei kuitenkaan päässyt päämääräänsä Elisan vuoksi, mikä raivostutti Syyrian kuningasta. Lopulta hän luopui hyökkäämästä Israelia vastaan ja käänsi koko joukkonsa Elisaa vastaan: ”Menkää ja katsokaa, missä hän on, niin minä lähetän ottamaan hänet kiinni (2 Kun 6:13).   Elisa viipyi Dootanissa. Syyrian kuningas lähetti ”… sinne hevosia ja sotavaunuja ja suuren sotajoukon. He tulivat sinne yöllä ja ympäröivät kaupungin” (2 Kun 6:14). Seuraavana aamuna Elisan palvelija heräsi ja näki vihollisen joukot. Silloin hän huusi Elisaa paniikissa: ”Voi, herrani, mitä me nyt teemme?”   Oletko koskaan kokenut palvelijan paniikin tapaista?

”Tästä ei selvitä millään. On liian vaikeaa. Mitä ihmettä voisin tehdä?”   Tuollaisina aikoina meidän rukoushetkistämme tulee huoli-istuntoja, täynnä ahdistusta. Sanomme itsellemme: ”Tästä ei Jumalakaan pysty vetämään minua kuiville”.

Elisa vastasi palvelijalleen: ”Älä pelkää, sillä niitä, jotka ovat meidän kanssamme, on enemmän kuin niitä, jotka ovat heidän kanssansa”(2 Kun 6:16).

Elisa rukoili palvelijansa puolesta: ”Herra, avaa hänen silmänsä, että hän näkisi”(2 Kun 6:17). Yhtäkkiä Elisan palvelija näki sellaista, mikä ei näkynyt paljaalle silmälle: ”Katso: vuori oli täynnä tulisia hevosia ja tulisia vaunuja Elisan ympärillä”(2 Kun 6:17).

Juuri nyt, omassa kriisissäsi onnistumisen tai tuhon mahdollisuus on yhden suhde kymmeneen tuhanteen. Kuten Elisan kertomus osoittaa, 10.000 on pienempi luku, kun sitä verrataan äärettömään määrään enkeleitä, jotka Jumalalla on palveluksessaan. Saatat tuntea avuttomuutta ja toivottomuutta, mutta Jumala ei koskaan joudu tappiolle. Hän ei peräydy eikä neuvottele. Hän on sinun kanssasi taistelun tiimellyksessä auttaakseen sinua yliluonnollisesti.

Kysyt varmaan, kuten Elisan palvelija: ”Mitä voisin tehdä?” Jumala on jo vastannut kysymykseesi Elisan kertomuksella: ” Luota Herraan!” Kun kaikki näyttää luhistuvan, kun ei enää ole mitään toivoa. Sinä varmasti joudut tappiolle. Silloin Jumala astuu kehiin ja muuttaa kaiken.

Kertomus loppuu näin: ”Eikä aramilaisia partiojoukkoja sitten enää tullut Israelin maahan”(2 Kun 6:23). Tässä oli taas yksi uskoa vahvistava oppitunti Israelille. Elisa näytti Jumalan kansalle: ”Kun Jumala on teidän puolellanne, teillä on paremmat mahdollisuudet kuin kaikilla maailman armeijoilla yhteensä. Luottakaa häneen!””

About the Author

Pauliina Kuikka ()

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: