101. Parantava, uudistava virta

Olen vuosien mittaan pysähtynyt useasti Hesekielin 47. luvun äärelle:

Mies vei minut takaisin temppelin ovelle, ja minä näin, että perustuksen alta kumpusi vettä. Sitä virtasi purona temppelin itäpäädystä —  Mies lähti nyt kulkemaan itään. Hänellä oli kädessään mittanuora, ja hän mittasi tuhat kyynärää ja kehotti minua kulkemaan puron poikki. Vesi ulottui purossa nilkkoihin asti.Hän mittasi taas tuhat kyynärää ja kehotti minua kulkemaan puron poikki, ja nyt vesi ulottui polviin. Taas hän mittasi tuhat kyynärää ja kehotti minua kulkemaan yli, ja vesi ulottui lanteisiin. Vielä hän mittasi tuhat kyynärää, ja nyt puro oli kasvanut virraksi, jonka yli en päässyt. Virta oli niin syvä, että olisi pitänyt uida, sitä ei voinut ylittää kahlaamalla.

Mies sanoi minulle: ”Näetkö, ihminen?” Sitten hän lähti takaisin ja johdatti minua pitkin virran rantaa. Paluumatkalla minä näin, että virran rannalla kasvoi molemmilla puolin hyvin paljon puita.  Mies sanoi minulle: ”Nämä vedet virtaavat maan itäosiin ja juoksevat siellä alas Jordanin laaksoon ja edelleen Itäiseenmereen, jonka suolaisen veden ne muuttavat makeaksi.Ja missä ikinä nämä vedet virtaavat, siellä kaikki eläimet menestyvät ja lisääntyvät. Myös kaloja on suuret määrät, sillä kaikkialla, minne tulee, tämä virtamuuttaa veden makeaksi.

Minne vain se tulee, siellä kaikki virkoaa elämään. Meren rannalla seisoo kalastajia vieri vieressä, En-Gedistä En-Eglaimiin on verkkoja kuivumassa, ja erilaisia kaloja on viljalti, yhtä monia lajeja kuin Suuressameressä. Mutta rantojen soissa ja lammikoissa vesi ei makeudu — ne jäävät entiselleen, jotta saataisiin suolaa. ”Pitkin virran molempia rantoja kasvaa kaikenlaisia hedelmäpuita. Niistä eivät lehdet lakastu eivätkä hedelmät lopu: joka kuukausi ne antavat uuden sadon, sillä niitä ruokkii virta, joka saa alkunsa pyhästä paikasta. Niiden hedelmiä käytetään ruoaksi ja niiden lehtiä lääkkeeksi.

Jakeissa Herramme on luvannut virran, joka parantaa, virvoittaa ja saa hedelmälliseksi sen seudun – hetteikköjä lukuunottamatta – jolle se tulee. Jotkut raamatunselittäjät ovat nähneet kaksoisvirrassa vertauskuvan Kristuksen veren ja Hengen muuttavaan voimaan. Kysymys on jostakin sellaisesta, mitä ihminen itse ei saa – eikä voi saada – aikaan. Jumalan syvästä työstä, jota ihminen ei kykene luotaamaan, työstä, jonka varaan Hänen on heittäydyttävä. Vain tuo työ saa aikaan sen, mitä odotamme: uudistumisen, parantumisen, hedelmän – herätyksen.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: