97. Nyt riittää!

Ei silmän näöltä tai korvan kuulolta

Kuulin aikaa sitten opetuksen kapinallisesta sydämestä, jossa kapinallisuus yhdistettiin ennen muuta (hengelliseen) auktoriteettiin ja tämän tottelemiseen. Tällaisesta tottelemattomuudesta oli opetuksen mukaan seurauksena elämään kaikenlaista vaikeutta. Toinen tapa tulkita elämän vaikeudet, on tulkita ne henkilökohtaisen synnin ja tottelemattomuuden seurauksiksi. Tulkinnalle löytyy paljonkin perusteluja Raamatusta, nimenomaan Vanhasta testamentista, jossa on runsaasti kohtia, joissa kuuliaisuudesta seuraa siunaus ja tottelemattomuudesta kirous. ”Vain niskurit asuvat kuivassa erämaassa.”

Uskallan olla toista mieltä nimenomaan lyhyen periodin arvioinnin kanssa. Edes Vanha testamentti ei tue pelkkää silmämääräistä arviointia.

Psalmissa 73 on kuva Jumalaan uskovan kamppailusta sen silminnähtävän asian edessä, että ”jumalattomat” menestyvät hänen silmiensä edessä ja hän, Jumalaan luottava, on ahtaalla uskonsa ja Jumalansa kanssa.

Jos olisimme tämän päivän kapinallisen sydämen mukaan arvioineet Saulia ja Daavidia, olisimme ilman muuta lausuneet tuomiomme: Daavid on kapinallinen. Siitä on selvä osoitus, että Daavid lähti Saulia pakoon ja joutui elämään erämaassa vuosikausia ”ala-arvoisessa” seurassa. Niin, Saul olisi silmissämme ilman muuta Jumalan voideltu. Uskoisimme Saulin palopuhetta siitä, että Daavid vainoaa hänen henkeään ja käynnistäisimme ”hengellisen sodankäynnin” tätä vastaan. Meillä olisi siihen mielestämme täysi oikeus, koska Daavid on kapinallinen.

Entä sitten kaikkensa menettänyt Job? Hän kiroaa syntymäpäivänsä ja toivoo itselleen kuolemaa. Ilmankos hirveät onnettomuudet ovat häntä kohdanneet!

Jumalalle kelpaava uhri

Kuten kaikista edellämainituista Raamatun kertomuksista selviää: Jumala tutkii sydämet. Kauneimmankin kilven alla voi olla kapinallinen sydän; karuimmassakin elämäntilanteessa, jossa ulkonaiset hurskauden tunnusmerkit ovat vähissä löytyy Jumalalle kelpaava luottamus häneen: usko, joka vanhurskauttaa. Kuten Daavid vaiheissaan oppi: ”Jumalalle kelpaava uhri on särjetty henki; särjettyä ja murtunutta sydäntä et sinä, Jumala, hylkää.” (Ps 51: 19)Ilman tuota paraskin uhri on Jumalalle kauhistus!

 Millainen on kapinallinen sydän?

Kapinallinen sydän on sydän, joka kapinoi Jumalaa vastaan. Kapinallinen sydän voi olla myös tuollainen ”julistava” sydän – silloin, kun se julistaa omaan tai toisen elämään asioita, joita Jumala ei koskaan ole elämäämme tarkoittanut.

Kapinallinen sydän voi olla myös auktoriteettia kunnioittava sydän – silloin, kun tuo auktoriteetti ei olekaan Jumalan mielen mukainen. Esimerkiksi Israelin kansan kohdalla on monta esimerkkiä siitä, kuin auktoriteetti (kuningas (joskus myös kuningatar) tai hengelliset johtajat johtivat kansaa tottelemattomuuteen Jumalaa kohtaan.

Viittaan vielä omituiseen fb-populaatioon. Uusi ilmentymä on sokea auktoriteetin totteleminen. Minua hämmästytti suunnattomasti, kun eräs keskusteluun osallistuja kysyi ”paimeneltaan”, mistä tunnistaa Pyhän Hengen, mikä on Hengen hedelmä. Asiahan lukee ilmiselvästi Raamatussa! Siihen ei tarvita kovin paljon lisävaloa! Galatalaiskirjeen 5. luku antaa erittäin hyvän läpileikkauksen siitä, mitkä hedelmät ja millainen jälki paljastaa, onko kyseessä Pyhä Henki vai lihan teot (johon sielunvihollinen mielellään yhtyy, taputtaa ja kannustaa!). Ja tämä ”paimen” nimenomaan mittaa laumansa kuuliaisuutta – ei kuuliaisuudella Sanalle, vaan kuuliaisuudella omalle auktoriteetilleen (hyi, puistattaa koko sana!)! Ongelma on nimenomaan lisävalaistus, jota pitää kysyä tuolta ”voidellulta auktoriteetilta”, pelkkä Sana ei riitäkään… (Aiemmin kirjoitin tuon paimenen luokittelevan ihmiset uudestisyntyneisiin ja uudestisyntymättömiin muun muassa fb-käyttäytymisen suhteen. Myöskään usko Jeesuksen ylösnousemukseen Raamatun sanoilla ilmaistuna ei riittänyt… En ole vielä viisastunut niin paljon, että olisin saanut selville ekstra-ehdot, koska tämä ”paimen” pyysi niiden kertomisesta 50 € rahaa niin minulta kuin on pyytänyt joiltakin, jotka oikeasti on saanut uskomaan, etteivät he ole uudestisyntyneitä. Briljanttia – mutta kamalaa…)

Kun Jumala sanoo: Nyt riittää

Ahtaissa oloissa voi tulla mieleen ”Nyt riittää” kahdessakin mielessä: Joskus voi olla sellainen olo, että tekisi laittaa hanskat tiskiin , kuten Job. Nyt riittää tämä usko ja uskominen, kun mitään ei tapahdu. Jumala on kuitenkin siitä ihmeellinen, että Hän ilmestyy  usein juuri silloin, kun on se ”Nyt riittää” -hetki. Hän osoittaa voimansa ja kirkkautensa, näyttää pelastuksen ja ulospääsyn, jonka Hän on meille varannut. Niinhän tapahtui opetuslapsillekin myrskyssä.

”Nyt riittää” voi tulla mieleen myös toisessa mielessä. Nyt riittää – ja minähän nousen, Jumalan voimassa, Jumalan voimasta. Uskon, että Jumala haluaa synnyttää myös tämän tyyppistä ”Nyt riittää” -asennetta. Uskallamme nousta ja uskoa: Jumalamme antaa voiton.

Seuraavassa löytämäni julistus:

 Minulla on sanoma kaikille niille, jotka ovat olleet vihollisen painostuksen ja hyökkäyksen kohteena pitkänaikaa. Te saatte elämänne takaisin! Vihollinen on systemaattisesti painostanut sinua, metsästänyt sinua kuin eläintä, olet paennut ja voimasi ovat olleet jo loppumassa. Hän on hyökännyt ajatuksiisi ja käynyt käsiksi terveyteesi, hän on repinyt sydäntäsi ja hajottanut perheesi, tuhonnut palvelutehtäväsi ja maineesi. Sinun ystävistäsikin moni on hylännyt sinut. Ihmiset ovat sanoneet ettet sinä enää nouse vaan loppusi on tullut. He ovat pilkanneet sinua ja nauraneet epäonnistumisillesi. Sinä itsekin olet uskonut, että kaikki tämä on totta. Paholainen luuli saaneensa sinut. Hän oli varma, että sinun loppusi on tullut, etkä enää nouse!

Mutta Herra sanoo: ”Sinun loppusi ei ole tullut! Vihollinen ei saa tuhottua sinua eikä se enää voi painaa sinua alas! Minä nostan sinut ylös! Minä annan sinun voimasi takaisin! Sinä saat haaveesi takaisin! Sinä saat uuden näyn ja tuoreen uskon! Minä palautan sinun rauhasi takaisin sinulle! Minä vapautan ja parannan sinut! — Minä poistan häpeän yltäsi ja annan sinun kunniasi takaisin! Minä annan sinulle uusia ihmissuhteita! — Minä poistan masennuksen ja epätoivon elämästäsi! – Minä annan sinun ilosi ja vapautesi takaisin! Minä annan sinulle palvelutehtävän mikä kuuluu sinulle!

Minä näytän kirkkauteni ja pyhyyteni niissä jotka olen nimiini ottanut! Minä sanon mihin asti vihollinen on voinut repiä sinua! Ja nyt Minä sanon, nyt riittää!”

Itse asiassa kyseinen ”julistus” on täysin Raamattuun perustuva. Vertaapa vaikka Daavidin elämäntarinaa ja hänen psalmejaan. Ehkäpä sinä (niin kuin minäkin) olemme voineet jossakin elämänvaiheessa yhdistää elämämme tuollaisiin sanoihin – tai ehkä juuri nyt.

Erkki Leminen on kirjoittanut runossaan:

Ei tuskalla kuolemalla
ole viimeistä sanaa

Sanan voittoisan
viimeisimmän
sanoo Elämä”

Siitä meillä jokaisella voimakkaana todisteena Jeesuksen ylösnousemus!

2 Replies to “97. Nyt riittää!”

 1. Yksi versio tästä sanomisesta liittyy harhaoppiin JDS,suomeksi Jeesus kuoli hengellisesti. Lyhykäisesti:Jeesus joutui saatanan rääkättäväksi kuolemansa jälkeen , johon jossain vaiheessa Jumala sanoi:nyt riittää

  1. Tuossa näkee vallan hyvin sen, kuinka oppi uppoaa nk.kristittyihin kuin väärä raha asiaa tarkemmin tutkimattomiin henkilöihin -vaikka oppia ei löytyisi Raamatusta tai sille olisi hyvin vähäiset perusteet. Oletuksen varaan ilman faktaa ei oppia saisi rakentaa.
   Tuo ”nyt riittää” voi tulla Jumalan suusta tilanteessa, jossa Hän on saanut ”tarpeekseen” tottelemattomuudesta. Esimerkiksi VT:n aikaisten väärien profeettojen tai tottelemattoman Israelin kansan kohdalla. Kysymys on Hänen pyhyydestään – ja toisaalta siitä, että Hän haluaa, että väärintehnyt palaa teiltään Hänen luokseen ja Hänen tahtoonsa.
   Jumala voi sanoa myös saatanalle: ”nyt riittää”. Jumala ei anna meitä kiusata yli voimiemme. Hän – aikanaan antaa myös pahan väistyä.
   Tuosta JDS:stä. Ymmärtääkseni oppi putkahti hyvinkin pian kristillisiin seurakuntiin. Esimerkiksi Johanneksen julistus hänen evankeliumissaan – ja erityisesti hänen kirjeissään – käsittelee sitä, että jotkut ymmärsivät Jeesuksen – eivät lihaan tulleena vaan henkisensä tai hengellisenä. Tuohon Johannes kirjoitti muun muassa:

   ”Rakkaat ystävät, älkää uskoko kaikkia henkiä. Koetelkaa ne, tutkikaa, ovatko ne Jumalasta, sillä maailmassa on liikkeellä monia vääriä profeettoja. Tästä te tunnette Jumalan Hengen: jokainen henki, joka tunnustaa Jeesuksen Kristuksen ihmiseksi, lihaan tulleeksi, on Jumalasta. Yksikään henki, joka kieltää Jeesuksen, ei ole Jumalasta. Sellainen henki on Antikristuksen henki, jonka te olette kuulleet olevan tulossa ja joka jo on maailmassa.”

   Tärkeä muistutus koettelemisesta!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: