96. Johan on (osa 2)

Kirjoitin edellisen edellisessä kirjoituksessani omituisesta kohtaamisesta Facebookissa olevan populaation kanssa. Populaatio ei muuten ole oma keksintöni. Nimittäin eräs teologi on kuvannut hengellisen yhteisön leviämistä ekologisin termein ”populaation leviämisenä”. Kyseisen teologin mukaan hengellisen yhteisön leviäminen noudattaa samaa kaavaa kuin esimerkiksi uuden lintulajin leviäminen uuteen elinympäristöön. Facebookissa kohtaamani populaation jälkeen en voi olla enää yleistämättä tiettyjä piirteitä jotka näyttävät yhdistävän nimenomaan oikeassaolemisen omaksuneita populaatioita, jotka entistä enemmän alkavat kääntyä sisäänpäin omaan oikeassaolemiseensa.

Tarinani FB-populaatiosta ei päättynyt nimittäin siihen, kun päätin ottaa etäisyyttä kummalliseen opetukseen. Onneksi olin niin viisas, että käytin yhteydenotossani ”taiteilijan vahinkona” syntynyttä toista fb-tiliäni. (Säädin fb-käytön alkuaikoina s-postiosoitteiden kanssa ja sain aikaan kaksi tiliä itselleni!!! 🙂 Nyt tuosta toisesta oli enemmänkin kuin hyötyä…) Nimittäin tuota populaatiota vetävä ”paimen” alkoi kiristää silmukkaa. Hän sanoi hyvin suorasanaisesti, että HÄN valitsee minun ystäväni, ne keiden kanssa olen tekemisissä. Ymmärsin muiden ryhmään osallistuvien keskustelusta, että osa heistä oli käynyt ystävänsä ”sillä seulalla” läpi – ja oli nyt aivan haltiossaan, että tulipahan tehtyä!

Kun aloin lukea keskusteluja tarkemmin, aloin ymmärtää, että samaan aikaan ”paimen” oli erottanut laumastaan henkilön, joka oli liian itsenäinen ja oli omatoimisesti alkanut ohjata erästä ryhmään kuulunutta henkilöä. ”Paimen” ilmaisi, että jos tuo itsenäinen ajattelija olisi toiminut toisin, hänestä olisi voinut tulla ”mentori”.

Kun pidin melkein kahden vuorokauden fb-hiljaisuuden, oli ryhmään ilmaantunut uusi kirjoitus ”paimenelta”: Ne, jotka ryhmässäni ovat hiljaa, luulen, että he eivät ole uudestisyntyneitä. S-postiini tuli uudelleen tarjous tuosta 50/kk maksavasta tarkemmasta ”katselmuksesta” ja seinälle vihjaava kirjoitus (joka koski joita kuita muitakin): ”XX:lle ja YY:lle,… olen ajatellut, että jos he osallistuvat 75/kk perehdytykseen, he ovat valmiita ”mentoreiksi”. Jos ei, seuraavana listalla ovat ÅÅ ja ÖÖ…”

Herttilei! Tuo jos mikä on hengellistä vallankäyttöä! Näitä ihmisiä vedätetään mennen tullen! Heidän uskonsa perusteet kyseenalaistetaan. Koska useimmat ovat lähtöisin joka rankoista taustoista ja/tai ahtaasta uskonnollisesta yhteisöstä, ellen joidenkin kohdalla sanoisi, kultista, he ilmeisesti ovat apua hakiessaan joutuneet tuohon myllytykseen. Laskimme äkisti Paavo-poikani kanssa, että jos jokainen noista ”valituista” maksaa 50/kk, ”paimenen” ja apumentorien tulotaso on kohtalainen, kun summa kerrotaan 250-300 ihmisellä!!! Lisäksi näyttää, että ”paimen” käyttää keppi-porkkana -taktiikkaa jopa siinä määrin, että porkkanakin on (piiiitkän!) kepin päässä – ja pakenee sitä, joka sitä tavoittelee.

Oikeastaan tuo ”paimen” tekee sitä, mitä muita moittii: Käyttää hengellistä valtaa väärin ”laumaansa”. Vaikka hän esiintyy lahkojen ja uskonnollisuuden asiantuntijana, hänen omassa toiminnassaan  ovat nuo tuntomerkit VOIMAKKAINA.

Näistä tuntomerkeistä silmiinpistävimmät:

  • Ulospäin suuntautuvat yhteydenpidon rajoittaminen ja sääteleminen. Paimen kertoo sielunhoitajan ja/tai profeetan ominaisuudessa, mitä saa tehdä ja kenen kanssa olla. Hän voi myös (niin kuin tämä ”paimen” tekee) ”demonisoida” asioita: Tietyt asiat ovat demonisia ja tuovat demonisuuden ihmiseen. Tässä fb-laumassa ajetaan demoneita ulos tiuhaan tahtiin.
  • Sen, mitä olet pitänyt oikeana, romuttaminen. Ihminen, joka on pitänyt itseään kristittynä (ihan Raamatun mittapuullakin tutkittuna!), ei yhtäkkiä olekaan mitään. Oli ihan käsittämätöntä kuulla, vaikka sanasta sanaan toistin, mitä Raamattu sanoo ylösnousemuksesta ja kerroin uskovani juuti noin, en ”paimenen” mielestä ilmiselvästi  ymmärtänyt asiaa vaan olin 50/kk ohjauksen tarpeessa. Sitäpaitsi: Tämä ohjaus olisi toteutettu 2 vastaan 1 -periaatteella. Siinä olisin ollut minä ja ”paimenen” opetuslapsi. Tavoitteena oli uusi tieto, uusi ilmoitus.
  • Vaikka minulta tivattiin selkeästi opillista kantaa ja haastettiin teologiseen keskusteluun, oikeasti opilliseen tai teologiseen keskusteluun ei ollut valmiutta – mistä osoituksena tuon ohjaamiseen erehtyneen poispotkaisemien.
  • Niin – ja koska ryhmä on salainen – siitä ei saisi hiiskua… Yksi sai kamalat huudot siitä, kun oli opetusmateriaalia antanut luettavaksi ulkopuoliselle taholle!
  • Toisin sanoen: Henkilö, joka liittyy tuommoiseen kulttiin (!), luovuttaa ohjat vapaaehtoisesti toiselle/toisille, katkaisee suhteet menneisyyteensä, ystäviinsä ja perheisiinsä – ja on täysin tämän populaation ohjailtavissa.
  • Sitä paitsi: Kaikkea ei kerrota kerralla. Internetissä ollut artikkeli oli niin ja amen. Vasta fb:ssa paljastui, mitä ”paimen” oikeasti opettaa. Hän tosiaankin opetti, että seurakunta/kirkko on saatanasta ja demonisoitu. (Jos kuulostaa hurjalta, ihan vastoittain kuulin vastaavaa opetusta suomalaisen tv-pastorin suusta. Tuon(kin) pastorin mukaan nimenomaan ”iso kirkko” oli kylmä, kauhea – ja siellä oli vallalla uskonnollisuuden henki  (demoni siis…). Tuntui itse asiassa aika käsittämättömältä, että huomasin kyseiselle pastorille kelvanneen luterilanen kirkko puhumispaikaksi…) Siitäpä juohtuikin mieleeni: Näille ”paimenille” näyttää olevat ominaista myös ”epäjohdonmukaisuus”. Tämä fb-paimen nimittäin opetti yhdessä opetuksessaan, että hän oli uskovana ollessaan kirottu – ja toisessa yhteydessä syytti ongelmissa olevaa ihmistä uudestisyntymättömäksi ja sen takia ”kirotuksi”.
  • Niin – ja mitä syvemmällä olet, sitä vaikeampi on irrottautua! Ajatelkaapa vain niitä, jotka ovat kertoneet ystävilleen löytäneensä hyvä porukan, uuden alun elämäänsä, vapauden ja/tai sanoneet good byet niille, joita tämä ”paimen” opetuslapsineen on pitänyt kasvulle ja eteenpäinmenolle haitallisena (siihen listaan tuntuivat kuuluvan myös lähiomaiset, kuten isä/äiti/lapset!) ja seurakunnalleen… On siinä palasissa kokoamista. Sitten koko ajan pitäisi kulua pelkästään tuossa yhteisössä (niin fb kuin se onkin…)… Kuten eräs ahtaasta yhteisöstä irtaantunut sanoi taannoin: ”Ei kerinnyt muuta ajattelemaan”. Näin tuossakin populaatiossa. – Niin – ja on se ihmispoloiselle aika rankkaa tunnustaa: Olin väärässä todella väärässä! Ajattelen omaa tarinaanikin muutama vuosi sitten… Hävetti  – kun olin niin varma oikeassaolemisesta… :(…
  • Ja mitä tuossa nyt voi tehdä! Ei oikeastaan kuin rukoilla. Jos sanot/kirjoitat jotain, leimataan saatanan kätyriksi (siihen jo ehdittiin vihjaista sen vuorokauden sisällä, jonka ehdin aktiivisesti yrittää vuoropuhelua…) ja kielletään laumaa uskomasta (tuossa populaatiossa puettiin unen muotoon!!!)…
Mitä tästä opimme? Toivon mukaan sen, että hengellisessä kentässäkään liikkuessamme emme jätä aivoja narikkaan. – Ja vaikka joku olisikin kainaloitaan tai kaulaansa myöten juoksuhiekassa vastaavassa tilanteessa, kaikkein tärkeintä on turvautua Herraan, joka voi auttaa ulos ahtaimmastakin tilanteesta. Paavalin sanat Timoteukselle muistuttavat myös meitä tietystä itsepäisyydestä silloin, kun uskomme perusteita aletaan ajaa alas: Meillä on lupa pitää kiinni siitä, minkä olemme oppineet. Meidän ei tarvitse antaa kenenkään pelästyttää itseämme toisenlaisella opetuksella kuin se, mitä löydämme Raamatusta. Nämä ”populaatiot” opettavat toisenlaista evankeliumia ja toisenlaista Kristusta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: