Skip to content

40. Orjuuttava vai lapseuttava usko?

Tämän päivän karismaattisuuden tunnussana on auktoriteetti.

Auktoriteettikorostus ja Jeesuksen esimerkki eivät oikein näytä sopivan yhteen, kun muistelemme Jeesuksen elämää sellaisena kuin se kuvataan evankeliumeissa – ja ensimmäisten kristittyjen elämää sellaisena kuin se kuvataan muun muassa Apostolien teoissa.

Jeesus ei edellyttänyt seuraajiltaan ”pakollista antautumista”; Hän voitti heidän luottamuksensa rakastamalla. Ja vaikka Ylösnousseen seuraajat olivat tietoisia siitä, että Jumala oli korottanut Hänet ylemmäksi kaikkea, eivät he korottaneet itseään mihinkään asemaan. Vanhimpia ja opettajia kyllä kunnioitettiin – heidän elämänsä ja työnsä tähden – mutta eivät he miksikään ”kuninkaiksi” pyrkineet tämän ajan kristittyjen tavoin.

Jeesus antoi esimerkin mukaan suureksi mielivän on palveltava kaikia. Jeesuksen sana oli myös vapauttava: Me emme enää ole palvelijoita/orjia, vaan olemme Jumalaan nähden lapsen asemassa ja näin sisimpämme saa sanoa: Abba, Isä.

Usko Kristukseen vie oikeanlaiseen – toista kunnioittavaan – vapauteen suhteessa toisiimme ja oikeanlaiseen lapseuteen suhteessa Jumalaan.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: