37. Terveen harkinnan tiimi

Viime aikoina olen varsin paljon kirjoittanut aiheesta ennen ja jälkeen yhteisöstä irtaantumisen.

Irtaantumisen jälkeen huomasin Raamatun avautuva uudesta näkökulmasta käsin. Havaitsin, että yhteisön oppi oli muodostunut – ei suinkaan uskonpuhdistuksen perinnön mukaan Raamatun kokonaisuuden ympärille – vaan suurelta osin muutaman irrallisen jakeen ympärille. Kaiken huipuksi noista jakeista korostettiin jotakin osaa. Aloin lukemaan jakeita laajemmin ja jakeiden ympäriltä – ja huomasin, miten kevyt omaksumani opetuksen opillinen perusta oli; se lepäsi näiden irrallisten jakeiden ja niiden tulkinnan varassa!

Yksi näistä jakeista oli Paavalin sanat siitä, että Herra ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja raittiuden [vuoden 92 käännös: terveen harkinnan] hengen. Korostus oli sanassa ´voima´ja hieman pienempi korostus sanassa´pelkuruus´. Rakkaus oli ehkä neutraali – mutta raittiuden hengellä ei ollut painoa ollenkaan.

Pelon sijaan Paavali tarjoaa voiman, rakkauden ja terveen harkinnan henkeä. Voima -sana on kreikaksi dynamai -josta juontuu muotisana dynaamisuus. Kysymys on uutta luovasta voimasta. Peloissaan ihminen on kaikkea muuta kuin dynaaminen, innovatiivinen tai uutta luova. Peloissaan ihminen turvautuu kaavoihin, tuttuun ja turvalliseen, tekee jotain harkitsematonta – tai lamaantuneena ei pysty toimimaan ollenkaan.

Johanneksen kirjeessä on hieno kohta, jossa sanotaan, että täydellinen rakkaus karkoittaa pelon. Kun luotamme Jumalaan, pelko väistyy. (Helpommin sanottu kuin koettu, mutta on mahdollista =)!)

Pysähdyn unohdetun ´terveen harkinnan´ kohdalle. Kohdassa käytetään sanaa, joka merkitsee ´ei juopunutta´, siis raitista. Juopunut ei käyttäydy kontrolloidusti. Raitis, terveen harkinnan ihminen pystyy kontrolloimaan ajatuksiaan, tekojaan, impulssejaan, mielihalujaan; hän on oikealla tavalla oman elämänsä herra, ei opin tuulien tai toisten ihmisten vietävissä. Terve harkinta uskaltaa odottaa ja pohtia eri vaihtoehtoja. Terve harkinta ei ole voiman vastakohta, vaan yhdessä voiman ja rakkauden kanssa ”tiimi”, joka pitää ”homman oikeilla raiteilla.”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: